Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Maďarského poslanca vládneho Fideszu zbavili imunity v korupčnej kauze

Poslanci maďarského parlamentu, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Boldog minulý piatok (3.4.) vyhlásil, že má čisté svedomie a že sám sa vzdá imunity, aby sa pred súdom mohol očistiť.

Budapešť 6. apríla (TASR) - Maďarský parlament v pondelok v Budapešti zbavil imunity poslanca vládnej strany Fidesz Istvána Boldoga, ktorý čelí podozreniu, že ovplyvňoval výsledky verejných súťaží o fondy Európskej únie (EÚ).

Informoval o tom spravodajský server Index.hu, podľa ktorého Ústredná vyšetrovacia hlavná prokuratúra vedie vyšetrovanie pre podozrenia z korupcie a ďalších trestných činov. Týkajú sa operačného programu rozvoja vidieka EÚ v Jasovsko-veľkokumánsko-szolnockej župe, kde malo dochádzať k ovplyvňovaniu tendrov.

Koncom vlaňajšieho novembra po vyšetrovaní prokuratúry štyroch ľudí zadržali, medzi nimi aj regionálnu poslankyňu Petru Fehérovú, blízku spolupracovníčku Boldoga. Jedného podozrivého elektronicky monitorujú.

Na základe predložených dôkazov generálny prokurátor Péter Polt 2. apríla požiadal parlament, aby bol poslanec Boldog zbavený imunity. Za návrh hlasovalo 186 poslancov 199-členného zákonodarného zboru. Proti nebol nikto.

Boldog minulý piatok (3.4.) vyhlásil, že má čisté svedomie a že sám sa vzdá imunity, aby sa pred súdom mohol očistiť.

Podľa spravodajského servera infostart.hu imunity zbavili aj poslanca opozičnej strany Jobbik Gergelya Kállóa, ktorý pred voľbami do Európskeho parlamentu spolu s ďalšími tromi osobami poškodil 26 volebných plagátov Fideszu.

Budapeštianska polícia ho ako podozrivého z prečinu spôsobenia materiálnej škody menšieho rozsahu vypočula 21. októbra 2019. Kálló v doplňujúcich voľbách 16. februára 2020 získal mandát poslanca maďarského parlamentu. Vyšetrovanie jeho prípadu preto prevzala Budapeštianska regionálna vyšetrovacia prokuratúra.