Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Import

Maratónec J. Bašovský napísal knihu Môj beh za zdravím

Jozef Bašovský Foto: TASR/Pavol Remiaš

Doteraz, za 28 rokov bežeckých aktivít doma i po celej Európe, absolvoval dovedna 115 maratónov.

Nitrianske Pravno 15. decembra (TASR) – Bohaté skúsenosti a príhody zo svojej 28-ročnej bežeckej kariéry opísal maratónec Jozef Bašovský (68) z Nitrianskeho Pravna v knihe Môj beh za zdravím. V týchto dňoch ju vydalo Občianske združenie Benedikt so sídlom v Malinovej v okrese Prievidza.

Autor je bývalý baník, v podzemí neďalekej Bane Cigeľ odpracoval 33 rokov. S vytrvalostným behom začal pomerne neskoro, až v štyridsiatom roku svojho života potom, ako zavesil na klinec futbalové kopačky, po skončení aktívneho účinkovania v regionálnych ligách. „Keď som sa prestal pravidelne naháňať za loptou, zistil som, že mi pribúdajú kilá. Meriam totiž 164 centimetrov a tých desať kíl, ktoré som v priebehu niekoľkých mesiacov na seba nabral, bolo veľmi vidieť. Nehovoriac o tom, ako som sa cítil. V tom čase bežala v televízii kampaň pod názvom Beh za zdravím. Prihlásil som sa a to bola moja nová motivácia,“ spomína Jozef na to, čo ho podnietilo venovať sa vytrvalostnému behu.

Bohaté skúsenosti a príhody zo svojej 28-ročnej bežeckej kariéry opísal maratónec Jozef Bašovský (68) z Nitrianskeho Pravna v knihe Môj beh za zdravím.
Foto: TASR/Pavol Remiaš
Doteraz, za 28 rokov bežeckých aktivít doma i po celej Európe, absolvoval dovedna 115 maratónov. Zúčastnil sa na viac ako 700 súťažných behoch, z toho dvakrát zabehol 50-kilometrový a dvakrát stokilometrový vytrvalostný beh. Ten posledný v roku 2001 v Holandsku na Majstrovstvách Európy v behu na 100 km. Vo svojej vekovej kategórii od 55 do 60 rokov sa vtedy stal majstrom Európy s časom 9:57,05 h. Súťažne aj v rámci tréningov nabehal dovedna vyše 74.000 kilometrov. Nie je teda ďaleko od méty, aby vo svojej bežeckej aktivite pomyselne dvakrát prebehol po rovníku zemeguľu. Môže sa pochváliť, že zakaždým došiel do cieľa, ani raz sa nevzdal.

Zúčastnil sa Berlínskeho maratónu

Jeho túžbou bolo zúčastniť sa aspoň raz na jednom z piatich TOP-svetových maratónov. Pred dvoma rokmi napokon dostal pozvánku na Berlínsky maratón. Bol vytúženým vyvrcholením jeho bežeckých aktivít. Už dávnejšie sa totiž márne pokúšal dostať na Londýnsky maratón.

Pretože záujem bežcov z celého sveta oň je obrovský, zvyčajne až trojnásobne prevyšuje kapacitu, bežcov vyberajú žrebovaním pomocou počítača. Nesklamal. Domov sa vrátil plný dojmov, ale aj s výsledkami, za ktoré sa nemusí hanbiť. Tých niečo vyše 42 kilometrov, v chladnom a daždivom počasí, zabehol za 3 hodiny, 47 sekúnd a 17 desatín sekundy. Zo 40.000 bežcov z celého sveta, všetkých vekových kategórií, teda aj oveľa mladších, predbehol takmer 30.000. Skončil na peknom 10.569. mieste. Vo vekovej kategórii od 65 do 70 rokov ho vyhodnotili na 13. mieste. Aj zážitky z tohto maratónu opisuje vo svojej knihe.

Publikáciu pokrstili starosta Nitrianskeho Pravna Jozef Balčirák a spisovateľ, takisto bývalý baník, Marián Krčík, a to symbolicky kvapkami potu z jeho čelenky, pretože pri tréningoch aj počas súťažných behov vypotil tento neúnavný športovec doslova hektolitre potu. Bašovský je presvedčený, že jeho útla, ale obsažná publikácia, ktorá je aj návodom ako trénovať, motivovať sa a aj vychutnávať pocit víťazstva nad sebou samým, môže byť inšpiráciou pre iných. Tvrdí, že začať s behom nie je neskoro v žiadnom veku. Doma i vo svete stretol ženy i mužov, ktorí začínali až po odchode na dôchodok a napokon dokázali v pomerne vysokom veku absolvovať aj náročné maratóny. Sám je dôkazom toho, že beh má blahodarné účinky na zdravie. Okrem menších úrazov doteraz prakticky vôbec nepotreboval lekára.