Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Import

Martin žije mesiacom knihy

Ilustračná foto FOTO TASR/Pavol Ďurčo

V martinskom obchodnom dome do 25. marca priebehajú nedeľné čítania deťom či štvrtkové besedy s autormi.

Martin 6. marca (TASR) – Slovenská národná knižnica (SNK) v Martine pripravila pri príležitosti Marca - mesiaca knihy viaceré podujatia, ktorých cieľom je vzbudiť záujem verejnosti o knihy, čítanie, ako aj aktivity SNK. TASR o tom informovala hovorkyňa SNK Miriam Štefková.

Nedeľné čítanie deťom, štvrtkové besedy s autormi či výstavu Jar národa slovenského, približujúcu obdobie a život štúrovskej generácie, môžu do 25. marca zažiť návštevníci obchodného centra v Martine. „Považujem za dôležité, aby Slovenská národná knižnica prezentovala činnosť aj takýmto spôsobom. Široká verejnosť tak môže spoznať súvislosti a význam tohto obdobia pre našu kultúru, históriu a spoločnosť. Výstava takisto približuje aktivity SNK v rámci národného digitalizačného projektu Digitálna knižnica a digitálny archív, aby si verejnosť mohla vytvoriť predstavu o ich rozsahu, komplexnosti a účele,“ povedala generálna riaditeľka SNK Katarína Krištofová.

Slovenská národná knižnica ukrýva kus histórie

V depozite SNK sa podľa jej hovorkyne nachádza 4,7 milióna knižničných dokumentov, z toho viac ako 1,6 milióna tvoria literárne a hudobné rukopisy a fotografie. „SNK tiež uchováva desiatky tisíc objektov vo svojich dvoch múzeách. V depozite SNK sú uložené slovacikálne tlače, teda knižničné dokumenty, ktoré sa týkajú Slovenska a Slovákov, tlače v iných jazykoch, historické knihy, aj slovacikálne duplikáty. Ide napríklad o tlače, rukopisy či periodiká. Do historického fondu patria tlače zo 16. až 19. storočia,“ uviedla Štefková.

Doplnila, že SNK plní aj úlohy v oblasti národnej bibliografie, metodiky, štatistiky či štandardizácie knižničného systému, ale aj v oblasti reštaurovania či konzervovania. „Dôležité úlohy plní aj v oblasti ochrany historických knižničných dokumentov a fondov, a to aj tých, ktoré vlastnia iné subjekty. Slovenskú republiku tiež reprezentuje na medzinárodných fórach,“ dodala hovorkyňa SNK.