Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Maturanti si môžu vydýchnuť, končí sa obdobie skúšok dospelosti

Dnes sa začínajú stredoškolákom písomné maturity. Ako prvý príde na rad slovenský jazyk a literatúra. Foto: TASR/František Iván

B Ich písomnú časť žiaci absolvovali ešte v marci, trojtýždňové obdobie ústnych maturít na školách začalo 21. mája.

Bratislava 8. júna (TASR) – Väčšina maturantov si môže vydýchnuť. Dnešným dňom sa totiž na Slovensku končí obdobie maturít. Ich písomnú časť žiaci absolvovali ešte v marci, trojtýždňové obdobie ústnych maturít na školách začalo 21. mája. K zelenému stolu znovu zasadnú tí stredoškoláci, ktorí neboli úspešní, prípadne sa z vážnych dôvodov nemohli zúčastniť riadnych termínov. Na opravu majú ešte dva pokusy – jesenný termín v septembri alebo jarný vo februári.

„Najväčší problém sme mali s jazykom, tam nám 14 žiaci neurobili maturity. To je pre odborné školy ťažké. My sme zameraní na odborné predmety a žiaci nemôžu byť dobrí v diametrálne odlišných oblastiach,hodnotí riaditeľka bratislavskej Strednej odbornej školy na Svätoplukovej Ľubica Hegerová. Dodáva, že kým maturanti sa v písomnej časti oproti minulému roku mierne zlepšili, ústna časť bola slabá.

Tento rok sa pri maturitách prihliadalo na výsledky písomnej časti maturít iba v prípade, ak mal žiak z ústnej odpovede horšiu známku ako trojku. Od budúceho školského roka však každý maturant bude musieť pre úspešné zvládnutie maturity získať viac ako 33 percent z externej časti, t.j. testu a viac ako 25 percent z písomnej formy internej časti, teda zo slohu zo slovenčiny či eseje z cudzieho jazyka. Hegerová sa tohto sprísnenia obáva. „Pre našich žiakov to bude katastrofa,“ zdôraznila.

Veľmi spokojná s pripravenosťou žiakov je naopak zástupkyňa riaditeľky na bratislavskom Gymnáziu Hubeného Janka Grančičová. Tento rok tu maturovalo 108 študentov zo 14 predmetov. Neúspešní boli len dvaja, maturitu si tak zopakujú na jeseň. „Žiaci boli veľmi dobre pripravení, a to hlavne z matematiky. Maturity hodnotím veľmi pozitívne,povedala pre TASR.

Na 758 stredných školách tento rok skladalo skúšku dospelosti približne 60.000 maturantov. Všetci študenti museli povinne maturovať z cudzieho jazyka a slovenského jazyka a literatúry, v prípade škôl s vyučovacím jazykom maďarským zo slovenského jazyka a slovenskej literatúry. Z maďarčiny a ukrajinčiny maturovali stredoškoláci na školách s týmito vyučovacími jazykmi. Zvyšné dva predmety okrem jazykov si v súčasnosti môžu žiaci vyberať. Minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) plánuje zaviesť povinnú maturitu z prírodovedného predmetu.