Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Import

Medzinárodní darcovia prisľúbili Libanonu takmer 300 miliónov dolárov

Ženy kráčajú s metlami okolo historickej budovy zničenej po utorňajších masívnych explóziách v prístave v Bejrúte 8. augusta 2020. Foto: TASR/AP

Prisľúbená pomoc v celkovej výške 298 miliónov dolárov (252,7 milióna eur) je výsledkom nedeľňajšej darcovskej videokonferencie, ktorú spoluorganizovali Francúzsko a OSN.

Bejrút 9. augusta (TASR) - Medzinárodní darcovia prisľúbili v nedeľu takmer 300 miliónov dolárov na pomoc Libanonu po utorkovom ničivom výbuchu v Bejrúte, ktorý si vyžiadal najmenej 158 mŕtvych a viac ako 6000 zranených. O strechu nad hlavou prišlo viac ako 300.000 ľudí.

Prisľúbená pomoc v celkovej výške 298 miliónov dolárov (252,7 milióna eur) je výsledkom nedeľňajšej darcovskej videokonferencie, ktorú spoluorganizovali Francúzsko a OSN. Informovala o tom agentúra AP.

Na konferencii sa zúčastnili predstavitelia 36 štátov sveta a medzinárodných organizácií. Medzi účastníkmi nechýbal napríklad prezident USA Donald Trump. Najväčšie príspevky prisľúbili Francúzsko, EÚ či Británia.

OSN odhadla, že Libanon bude len v priebehu nasledujúcich troch mesiacov potrebovať pomoc v objeme 117 miliónov dolárov. Táto suma pokrýva len výdavky na urgentne potrebnú lekársku starostlivosť, jedlo a ubytovanie ľudí bez strechy nad hlavou.

Účastníci nedeľňajšej virtuálnej darcovskej konferencie prisľúbili aj "vierohodné a nezávislé" vyšetrenie utorňajšieho výbuchu v Bejrúte. Zdôraznili tiež, že pomoc na obnovu Libanonu bude podmienená realizáciou reforiem, ktoré požadujú účastníci pokračujúcich protestov v zdevastovanej libanonskej metropole.

Protesty a zrážky medzi políciou a demonštrantmi pokračovali v centre Bejrútu aj v nedeľu. Policajti rozohnali slzotvorným plynom protestujúcich, ktorí na nich v blízkosti parlamentu útočili kameňmi a petardami.

Utorkový požiar a následný výbuch okolo 2700 ton dusičnanu amónneho uskladneného v bejrútskom prístave ďalej prehĺbili hlbokú politickú a ekonomickú krízu, ktorá Libanonom zmieta už celé mesiace.

Podľa protestujúcich, ktorí požadujú odstúpenie vlády, sú za výbuch zodpovední súčasní libanonskí politici. Rozhnevaní Libanončania tvrdia, že utorňajšiu tragédiu zavinila dlhoročná korupcia a zlé spravovanie krajiny zo strany politického establišmentu.