Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Import

Ministri vnútra diskutovali o budúcnosti Hitlerovho diela Mein Kampf

Ilustračné foto Foto: TASR/Ivan Majerský

Všetci účastníci rokovania sa zhodli, že vydaniu nekomentovaného vydania knihy Mein Kampf treba zabrániť aj po vypršaní ochrany autorských práv 31. decembra 2015.

Binz 26. júna (TASR) - Ministri spravodlivosti nemeckých spolkových krajín dnes potvrdili, že urobia maximum pre to, aby dielo Adolfa Hitlera Mein Kampf zostalo v Nemecku na indexe, čo by znemožnilo jeho distribúciu, a to hlavne v nekomentovanej podobe.

Šéfovia rezortov vnútra v spoločnom uznesení konštatovali, že ide o strašný príklad písomnosti, pohŕdajúcej ľuďmi.

"Celý demokratický svet hľadí na Nemecko a my musíme osobitným spôsobom zohľadniť aj pocity tých, ktorí prežili holokaust," uviedol podľa agentúry DPA na záver konferencie ministrov na ostrove Rujana v Baltskom mori bavorský minister spravodlivosti Winfried Bausback.

Všetci účastníci rokovania sa zhodli, že vydaniu nekomentovaného vydania knihy Mein Kampf treba zabrániť aj po vypršaní ochrany autorských práv (ktoré vlastní Bavorsko - pozn. TASR) 31. decembra 2015. Ministri konštatovali, že súčasná legislatíva umožňuje zákaz distribúcie, keďže obsahuje adekvátny článok o štvaní ľudu. Trestnoprávne aspekty tejto problematiky by však mali byť ešte predmetom preskúmania zo strany nemeckého generálneho prokurátora a orgánov prokuratúr jednotlivých spolkových krajín.

Bavorsko malo doteraz možnosť blokovať všetky pokusy o vydanie tohto diela s odvolaním sa na fakt, že vlastní autorské práva a nedá súhlas na ich využitie iným subjektom. Od 1. januára 2016 však už bude táto možnosť minulosťou.

Ministri na dnešnej konferencii nehovorili o ďalšom postupe v prípade komentovaných vydaní diela. Bavorský minister spravodlivosti sa však domnieva, že by sa pri účasti štátu na komentovaných vydaniach mal zohľadniť aj uhol pohľadu obetí holokaustu.