Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Meranie telesnej teploty si vyžaduje aj cvik

Foto: Coldrex

Treba tiež pamätať na to, že teplota každého jedinca sa na rôznych častiach tela líši a v priebehu dňa kolíše aj o jeden stupeň.

Bratislava 9. decembra (TASR) - Keď európska smernica v roku 2009 ukončila predaj ortuťových teplomerov, začali ich v domácich lekárničkách nahrádzať digitálne a infračervené teplomery. Meranie s nimi si však vyžaduje určitý cvik. Aj preto sa môže zo začiatku stať, že namerané hodnoty sa nezhodujú. Získaniu správnych výsledkov pri meraní vždy predchádza dôsledné oboznámenie sa s manuálom prístroja.

Treba tiež pamätať na to, že teplota každého jedinca sa na rôznych častiach tela líši a v priebehu dňa kolíše aj o jeden stupeň. Najnižšia telesná teplota býva okolo 4.00 hodiny ráno, najvyššia teplota podvečer, okolo 18.00 h. Preto sa odporúča merať teplotu v pravidelných intervaloch, ktoré umožnia lekárovi presné porovnanie podľa času a uľahčí určenie diagnózy.

Záleží tiež na tom, kde sa telesná teplota meria. Teplo vydávané ľudským telom sa totiž aj pri správnom postupe meraní môže mierne líšiť od teploty nameranej v konečníku, v dutine ústnej alebo v podpazuší.

Mnohí ľudia však majú stále doma aj ortuťové teplomery. Ich používanie nepredstavuje zdravotné riziko, to hrozí až pri jeho rozbití a uvoľnení ortuti do prostredia. V prípade rozbitia teplomera treba urýchlene zozbierať a odstrániť rozptýlenú ortuť a zabrániť tak jej ďalšiemu rozptylu. Pri odstraňovaní by sa mali použiť rukavice, aby nedochádzalo k zbytočnému kontaktu s ľudskou pokožkou.