Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Import

Mestské múzeum Šurany jubiluje

Pohľad do priestorov múzea Foto: Peadr. Helena Rusnáková/TASR

Mestské múzeum v Šuranoch oslavuje svoje piate narodeniny. Patrí k najznámejším kultúrnym inštitúciám v šurianskom regióne

Šurany 29. septembra (TASR) - Mestské múzeum v Šuranoch patrí k najznámejším kultúrnym inštitúciám v šurianskom regióne. Pravidelne usporadúva zaujímavé výstavy, prednášky, súťaže pre žiakov základných i stredných škôl.
V súčasnom období táto inštitúcia oslavuje svoje piate narodeniny. "Oslavujeme spolu so svojimi návštevníkmi, pre ktorých sme pripravili zaujímavé výstavy. Obe jubilejné výstavy boli slávnostne otvorené v synagóge deň pre Šurianskym jarmokom, povedal pre TASR správca múzea Miroslav Eliáša. Prvá, z nich, nesúca názov Trinásta komnata je venovaná 5. výročiu založenia Mestského múzea. Predstavuje viacero významných a výpovedných predmetov k dejinám mesta a jeho osobnostiam, medzi ktorými sú i predmety získané z pozostalosti Laca Zrubca, Dezidera Németha. Verejnosť môže spoznať aj Júliusa Hrdinu či Jozefa Bašnáka, či po prvýkrát vidieť podobizeň zakladateľa šurianskeho cukrovaru Leopolda von Lippmanna.
Pohľad do priestorov múzea
Foto: Peadr. Helena Rusnáková/TASR



Všetky vystavené exponáty prešli procesom konzervovania alebo reštaurovania. Okrem historického či ľudového nábytku je na výstave po prvýkrát vystavený model gazdovského domu, aké kedysi pred sto rokmi v Šuranoch stáli. Návštevníci môžu na fotografiách vidieť a porovnať stav niektorých predmetov pred a po reštaurovaní. Táto výstava je prvou svojho typu, aké múzeum za dobu svojej existencie pripravilo.

Druhou jubilejnou expozíciou je výstava obrazov Františka Filagu z Kostolného Seku, pripravená pre príležitosti jeho 80. narodenín. Vystavených je 27 obrazoch, z ktorých najstarší je z roku 1955. Dominuje hlavne klasická krajinomaľba Slovenska a rodného kraja, zátišia kvetov, figurálne kompozície i poľovnícke námety.

PaedDr. Helena Rusnáková, Obchodná akadémia Šurany