Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Projekt jednej štátnej zdravotnej poisťovne zastal

V priestoroch Úradu vlády SR na Námestí slobody v Bratislave sa v stredu 12. februára 2014 konala 94. schôdza vlády SR. Na snímke minister kultúry SR Marek Maďarič (vľavo) a ministerka zdravotníctva SR Zuzana Zvolenská. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ministerstvo zdravotníctva už vypracovalo návrh zákona. Projekt však stojí. Dôvodom je nedostatok peňazí na tento účel.

Bratislava 12. februára (TASR) - Projekt jednej štátnej zdravotnej poisťovne, ktorá mala podľa plánov vlády Roberta Fica (Smer-SD) fungovať už v tomto roku, naďalej stojí. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominant Smer-SD) ešte koncom minulého roka avizovala, že projekt je pripravený, ale nepohne sa ďalej skôr, ako budú na neho peniaze. Informáciu o projekte dnes vzala na vedomie vláda.

"Vzhľadom na finančnú stránku projektu zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, Ministerstvo zdravotníctva SR predtým, ako bude zo strany Ministerstva financií SR verifikovaná pripravenosť SR na jeho dostatočné finančné krytie, neuskutočňuje ďalšie kroky, ktoré by v súčasnosti mohli znamenať predčasné, a teda neefektívne nakladanie s verejnými zdrojmi," píše sa v informácii.

Vládou schválený projekt zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia počítal s tým, že v prípade dohody s akcionármi súkromných poisťovní, by jedna štátna poisťovňa vznikla od začiatku tohto roka. Ak nie, malo sa siahnuť po vyvlastňovaní a vznikla by od júla 2014. Šéfka rezortu vlani aj napriek sklzu oproti plánovanému harmonogramu hovorila o snahe dodržať základné termíny. Ministerstvo však napokon nepredstavilo ani pripravený zákon, ktorý mal celý proces upraviť.



"Sme legislatívne pripravení, len čakáme na finančné krytie. Žiadne zastavenie unitarizácie sa nekoná," zopakovala po dnešnom rokovaní vlády Zvolenská. Skutočnú cenu, koľko to bude stáť, podľa nej určí po spustení legislatívy na to určený odborník.

Ako doplnil minister financií Peter Kažimír (Smer-SD), projekt jednej ZP stojí na zdrojoch financovania. "Nemáme na to zdroje," podčiarkol s tým, že o potrebnej výške financií hovoriť nebude. "Čakáme na predaj Telecomu," dodal.



Premiér Fico na jeseň 2012 avizoval, že celý proces by mohlo predĺžiť iba to, keby sa štátnych aktív nepodarilo vzdať tak rýchlo, ako sa plánuje. Peniaze z predaja štátnych aktív by mali slúžiť na vyplatenie akcionárov súkromných zdravotných poisťovní. V tejto súvislosti sa hovorilo o potrebe stoviek miliónov eur.

Slovensko by sa malo pokúsiť o zastavenie arbitráže s Achmeou

Slovensko by sa malo pokúsiť o zastavenie arbitráže s vlastníkom Union zdravotnej poisťovne (ZP) , spoločnosťou Achmea. Povedala pre TASR poradkyňa Inštitútu pre zdravotnú politiku, advokátka Jana Martinková v reakcii na dnešné rokovanie vlády SR. Ministerstvo zdravotníctva(MZ) SR predložilo dnes na vládu materiál, ako pokračuje časový plán práce zavedenia jednej zdravotnej poisťovne (ZP).

Podľa Martinkovej by Slovensko zastavením arbitráže predišlo zbytočným finančným nákladom. "Hrozba škody pramenila len zo zámeru vlády, ale ku škode ešte nedošlo. Nemyslím si, že by prípadné ukončenie arbitráže malo Slovensko niečo stáť. Spor môže byť ukončený aj dohodou strán pod podmienkou, že Slovensko prevezme doterajšie náklady sporu," dodala advokátka.

Achmea vlani vo februári doručila Slovensku list, v ktorom jej oznamuje začiatok arbitráže pre plán jednej štátnej poisťovne. Pristúpením k tejto arbitráži sa vlastník Union ZP usiluje odvrátiť hroziace vyvlastnenie vyplývajúce z vládnych plánov. Slovensko už jeden spor s Achmeou prehralo. V decembri 2012 Medzinárodný arbitrážny tribunál rozhodol, že štát musí zaplatiť súkromnej spoločnosti súdne trovy tri milióny eur a kompenzáciu škody 22 miliónov eur, ktorá jej mala vzniknúť v dôsledku takzvaného zákazu zisku pre zdravotné poisťovne za prvej vlády premiéra Fica.

Slovensko má v súvislosti so sporom pre zákaz zisku na návrh Achmey súdom zablokovaných 29,5 milióna eur na účtoch v Luxembursku. V spore sa čaká ešte na rozhodnutie Vyššieho krajinského súdu vo Frankfurte. Tam Slovensko podalo koncom januára 2013 návrh na zrušenie rozsudku, podľa ktorého malo spoločnosti Achmea zaplatiť celkom 25 miliónov eur.


Zastaviť projekt jednej poisťovne je podľa ZZP správne rozhodnutie

Združenie zdravotných poisťovní (ZZP), v ktorom sú súkromné zdravotné poisťovne, privítalo zastavenie projektu unitárneho systému verejného zdravotného poistenia. "Rozhodnutie vlády SR neplytvať ďalej peniazmi daňovníkov na projekt, ktorý neprinesie úspory v zdravotníctve, považujeme za správne. V kontexte stavu štátneho rozpočtu a medzinárodných záväzkov je to aj jediné možné riešenie," povedala prezidentka združenia Katarína Kafková.

ZZP poukazuje, že v čase, keď sa opätovne znížili platby za poistencov štátu a zároveň sa nedarí zvládnuť zadlženosť nemocníc, je nevyhnutné sústrediť sa na zvyšovanie efektivity zdravotníctva. "Súkromné poisťovne vždy v rámci odbornej diskusie pomáhali nastavovať systémy zvyšujúce efektivitu, akými sú PCG či DRG," uviedla Kafková.

Projekt jednej štátnej zdravotnej poisťovne, ktorá mala podľa plánov vlády Roberta Fica (Smer-SD) fungovať už v tomto roku, naďalej stojí. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) ešte koncom minulého roka avizovala, že projekt je pripravený, ale nepohne sa ďalej skôr, ako budú naň peniaze. Informáciu o projekte dnes vzala na vedomie vláda SR.