Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Import

Mladí stredoškoláci upozorňujú na problémy v regióne

Logo Človek v ohrození Foto: TASR

Občianske združenie Človek v ohrození zastrešuje projekt Blogujme komunitne, ktorého cieľom je zapojiť žiakov stredných škôl do diania vo svojom okolí

Bratislava 22. októbra (TASR) - Vybrané skupiny majú najskôr zmapovať problémy svojej komunity a následne o nich aktívne blogovať. Výrub stromov bez povolenia, nelegálne skládky, schátrané budovy, zničené detské ihrisko alebo nedostatočné množstvo aktivít pre dôchodcov. Aj na tieto problémy upozornili mladí blogeri a blogerky z Bratislavy, Levíc, Žiliny, Partizánskeho, Vrútok, Liptovského Mikuláša a Košíc.



V týchto dňoch uverejnili študenti svoje prvé blogy, ktorými na ne nielen upozorňujú, ale pokúšajú sa ich aj napraviť. Mladí blogeri sa tak učia správne postupovať pri riešení občianskeho problému s nadhľadom. Zároveň si môžu prostredníctvom sociálnych sietí vyskúšať ako zviditeľniť nejaký spoločenský problém. Všetky blogy budú zverejnené na stránke www.b-login.sk.Tipy, ako správne blogovať, a svoje skúsenosti s písaním predstavil žiakom a žiačkam na úvodnom školení aj známy bloger Samuel Marec. Zároveň sa stal aj odborným porotcom pri hodnotení príspevkov: „Myslím, že mladým nie je ľahostajné ich okolie. Preto je prínosom, ak ich viac zapojíme do diania v komunite. Tým, že sa na problém začnú pozerať inými očami, môžu ponúknuť zaujímavé nápady na zlepšenie.“

Projekt Blogujme komunitne je pokračovaním úspešného projektu s názvom Blogujme svetovo, ktorý odštartovalo združenie Človek v ohrození začiatkom tohto roka. Zachytával tri základné spoločenské problémy: ľudské práva, medzikultúrny dialóg a občiansky aktivizmus.

Občianske združenie Človek v ohrození je nezisková, mimovládna organizácia, založená na Slovensku v roku 1999, kedy prvýkrát zasahovala vo vtedajšom vojnou zmietanom Kosove. Spontánna humanitárna reakcia vyústila do potreby založiť organizáciu, ktorá by adresne reagovala na vzniknuté krízové situácie vo svete. Odvtedy sa jej aktivity rozrástli z humanitárnej pomoci aj na dlhodobé projekty rozvojovej spolupráce a globálneho vzdelávania. 
TASR informovala Alena Predáčová z OZ Človek v ohrození