Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Mokošová nepostúpila do finále viacboja

Na snímke slovenská športová gymnastka Barbora Mokošová súťaží počas kvalifikácie viacboja na XXXII. letných olympijských hrách v Tokiu v nedeľu 25. júla 2021. Foto: TASR - Michal Svítok

Pre 24-ročné gymnastku to bolo druhé vystúpenie pod piatimi kruhmi. Premiéru absolvovala v Riu de Janeiro v roku 2016, kde vo viacboji obsadila 45. miesto.

Tokio 25. júla (TASR) – Slovenská športová gymnastka Barbora Mokošová nepostúpila do finále viacboja na OH v Tokiu. V kvalifikácii dostala súhrnnú známku 51,199 a po piatich skupinách obsadila v osobnom rekorde nepostupovú 52. priečku.

Do finále sa prebojovalo najlepších 24 gymnastiek (maximálne dve z jednej krajiny). Najlepší bodový súčet z jednotlivých náradí mala favorizovaná Američanka Simone Bilesová (57,731). Druhá bola Brazílčanka Rebeca Andradeová (57,399) a tretia Bilesovej krajanka Sunisa Leeová (57,166).

Mokošová si v tretej skupine postupne pripísala za cvičenie na kladine 11,700 b., za prostné 12,833 a za preskok 13,333. Na bradlách, z ktorých má bronzovú medailu z vlaňajších ME v tureckom Mersine, dostala 13,333 b.

Šancu na postup nemala ani na jednotlivých náradiach. Vo viacboji však slovenská reprezentantka zaznamenala osobný rekord.

„S výsledkom aj výkonom som spokojná. Neurobila som žiadnu veľkú chybu, bodové ohodnotenie je dobré. Uvidíme, na aké umiestnenie bude moje cvičenie stačiť. Čakajú nás ešte dva sledy, v ktorých sú dobré dievčatá. Nech to už dopadne akokoľvek, som maximálne spokojná. Do prípravy i samotnej súťaže som dala všetko. Najmä tvrdá drina v príprave sa vyplatila," uviedla Mokošová pre portál olympic.sk ešte pred ukončením celého nedeľného programu.

Pre 24-ročné gymnastku to bolo druhé vystúpenie pod piatimi kruhmi. Premiéru absolvovala v Riu de Janeiro v roku 2016, kde vo viacboji obsadila 45. miesto. Tentoraz bola najspokojnejšia s prostnými:

„Tam som mala úplne novú zostavu, ťažšiu ako predtým. Vyšla mi dobre, aj bodové ohodnotenie tomu zodpovedalo. Bradlá som mala tiež nové, podarili sa mi. Preskok mi doma počas tréningov odišiel, tu sme ho zasa naskákali a predviedla som jeden z tých mojich lepších skokov. A kladina bola štandardná. Preteky v Riu boli pre mňa jednoduchšie, keďže už len účasťou na nich som si splnila veľký sen. Snažila sa tie preteky vtedy čo najviac užiť. V Tokiu som staršia, mala som na seba väčšie nároky a cítila už aj tlak z okolia. Podporuje ma a fandí mi veľa ľudí, nechcela som ich sklamať. Chcela som spraviť dobrý výsledok."

Hoci si Mokošová nevybojovala finálovú účasť, tréner Martin Zvalo hodnotil jej vystúpenie v absolutóriách. "Môžem povedať, že od Ria to boli najpodarenejšie preteky. Barča cvičila fantasticky. Celý viacboj išla bez jediného zaváhania. Vo viacboji dosiahla svoje bodové maximum a za predvedené výkony som na ňu pyšný. Barča svojimi výkonmi dokázala, že patrí ku gymnastickej špičke a účasť na OH má zaslúženú," povedal Zvalo pre facebookovú stránku Slovenskej gymnastickej federácie.

Vo viacboji tímov figurovali po troch skupinách na čele športové gymnastky Ruska pod hlavičkou národného olympijského výboru (ROC), súčtom 171,629 b. odsunuli za seba druhé Američanky (170,562). Čínske družstvo spadlo na priebežné tretie miesto (166,863). Do finále viacboja postúpi prvých osem tímov z kvalifikácie.