Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

MOST-HÍD: Vláda pri Váhostave uprednostňuje záujmy Širokého

Lucia Žitňanská, ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

Vláda sa nečinne prizerá na ožobračovanie živiteľov rodín cez reštrukturalizácie stavebných spoločností.

Bratislava 12. februára (TASR) - Vláda sa nečinne prizerá na "ožobračovanie" živiteľov rodín cez reštrukturalizácie stavebných spoločností. Tvrdí to opozičná strana Most-Híd, ktorá do parlamentu už dvakrát predložila návrh novely zákona o konkurze a reštrukturalizácii a poslanci vládnej strany Smer-SD ho v parlamente odmietli.



Návrh novely zákona mal posilniť práva malých veriteľov pri reštrukturalizácii veľkých podnikov, akými sú Doprastav a Váhostav. "Vláda sa nielen nečinne prizerá, ona dokonca sabotuje snahy iných pomôcť živiteľom rodín, ktorí sa pri súčasnom nastavení legislatívy dostávajú do existenčných problémov," skonštatoval na dnešnej tlačovej konferencii predseda strany Béla Bugár. Podľa neho jediným dôvodom, prečo sa Smer-SD nečinne prizerá reštrukturalizácii Váhostavu, je to, že majiteľom spoločnosti je podnikateľ Juraj Široký, ktorý je označovaný za sponzora vládnej strany.

Podpredsedníčka Mosta-Híd Lucia Žitňanská vo svojom návrhu novely zákona predložila, aby nezabezpečení veritelia dostali po reštrukturalizácii zaplatených minimálne 50 % pohľadávok. Taktiež chcela docieliť, aby títo veritelia nemohli byť neférovo odblokovaní z konania pri hlasovaní o podobe reštrukturalizačného plánu. "Prvýkrát sme prišli s riešením v apríli minulého roka, v júni to strana Smer-SD zamietla. Doprastav je za nami, veritelia dostanú len 30 % svojich pohľadávok, ale reštrukturalizácia Váhostavu ešte nie je dokončená," podotkla Žitňanská.



Reštrukturalizačný plán Váhostavu ešte len bude predložený a podľa nej by sa vďaka prijatiu novely dalo do neho zasiahnuť. "Vláda celý rok vie, čo sa deje v Doprastave a Váhostave, ale nič neurobila. Ignoruje návrhy aj našu požiadavku na skrátené legislatívne konanie," priblížila Žitňanská.

Zároveň dodala, že keby bola ministerkou spravodlivosti, nevie si predstaviť, že by neprišla s návrhom ako vyriešiť problém malých veriteľov. Pripomenula, že prednedávnom Ministerstvo spravodlivosti (MS) SR predložilo novelu Obchodného zákonníka, ktorého súčasťou bola aj novela zákona o konkurze a reštrukturalizácii. "Tieto novely nie sú platné, pretože Smer nedokázal prelomiť prezidentovo veto," doplnila Žitňanská s tým, že MS uviedlo, že reštrukturalizácie firiem riešilo práve v tejto právnej norme. "Ministerstvo spravodlivosti však riešilo situáciu tých veriteľov, ktorí majú súdne rozhodnutie a tých, ktorí sú zabezpečení. To znamená bánk a nie drobných veriteľov," dodala Žitňanská.