Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Možnosti pozastaviť výkon funkcie sudcu a prokurátora sa rozšíria

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

O návrhu predsedu Súdnej rady, ministra spravodlivosti alebo predsedu Najvyššieho súdu na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu z uvedeného nového dôvodu bude rozhodovať Súdna rada SR.

Bratislava 5. decembra (TASR) - Ak u sudcu alebo prokurátora nastanú dôvodné pochybnosti o tom, že spĺňajú predpoklady a spôsobilosti, a môže tým byť vážne ohrozená dôveryhodnosť súdnictva alebo dobrá povesť súdnictva, možno mu dočasne pozastaviť funkciu. Vyplýva to z novely zákona o sudcoch a prísediacich, ktorú vo štvrtok schválili poslanci Národnej rady (NR) SR. Plénum o novele rokovalo v zrýchlenom režime.

O návrhu predsedu Súdnej rady, ministra spravodlivosti alebo predsedu Najvyššieho súdu na dočasné pozastavenie výkonu funkcie sudcu z uvedeného nového dôvodu bude rozhodovať Súdna rada SR.

Pozastavenie výkonu funkcie sudcu či prokurátora plynie dovtedy, kým nepominú dôvody rozhodnutia, avšak najviac na šesť mesiacov s možnosťou jeho predĺženia najviac o ďalších šesť mesiacov, maximálne teda na obdobie jedného roka.

Súčasťou legislatívnej úpravy je aj to, že hlasovanie Súdnej rady bude verejné. "Návrh reflektuje aj rozhodnutie Súdnej rady, ktorá sa uzniesla na tom, že chce hlasovať verejne. Vo verejnom hlasovaní sa bude konať aj voľba predsedu Najvyššieho súdu," uviedol nedávno minister spravodlivosti Gábor Gál (Most-Híd).

Pri prokurátoroch bude o návrhu na dočasné pozastavenie výkonu funkcie prokurátora rozhodovať generálny prokurátor na návrh Rady prokurátorov SR alebo, v prípade konania bez návrhu, s jej predchádzajúcim súhlasom.

Dôvodom prijímaných opatrení je podľa premiéra Petra Pellegriniho (Smer-SD) nevyhnutnosť posilniť dôveru verejnosti v súdny systém a prokuratúru a v tejto súvislosti prijať konkrétne legislatívne opatrenia tak, aby mohli byť účinné čo najskôr.