Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Prezident asociácie chce vyzvať nemocnice na ponechanie platov sestier

Prezident Asociácie nemocníc Marián Petko Foto: TASR/Pavel Neubauer

Prezident Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko chce na na rade ANS presadzovať a vyzývať nemocnice, aby aj po rozhodnutí Ústavného súdu určité zvýšenie platov sestier zostalo.

Bardejov 16.júla (TASR) – Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská dnes v Bardejove po stretnutí s prezidentom Asociácie nemocníc Slovenska Mariánom Petkom konštatovala, že počas návštev nemocníc na východe Slovenska diskutuje hlavne o platoch zdravotníckych pracovníkov.

Zvolenská dodala, že mapuje situáciu, ktorá nastala po rozhodnutí Ústavného súdu SR o pozastavení zákona o platoch zdravotných sestier, napriek tomu, že v tejto chvíli ešte nemá k dispozícii podrobné právne stanovisko k rozhodnutiu.

"Určite situácia v zdravotníctve sa pohla tak, že hladina miezd sa zdvihla v celom zdravotníctve želateľným spôsobom a nepredpokladám, že by sa teraz nejako dramaticky zmenila," povedala Zvolenská. Dodala, že musia rešpektovať rozhodnutie ÚS SR a budú so setrami o situácii rokovať. Zdôraznila, že dnes sa v Bardejove oboznámila s pripravovanými návrhmi prezidenta ANS.

Petko plánuje navrhnúť členom, aby sa napriek rozhodnutiu ÚS SR o pozastavení zákona o platoch sestier, nemocnice nevrátili na pôvodnú úroveň, pred nadobudnutím účinnosti tohto zákona.

Šéf Asociácie nemocníc Slovenska Marián Petko
Foto: TASR/Martin Baumann
"Vo štvrtok (19.7.) na rade ANS budem presadzovať a vyzývať nemocnice, aby aj po rozhodnutí ÚS SR určité zvýšenie platov sestier zostalo. Čo je logické, pretože 50 miliónov eur, ktoré sú z finančnej rezervy, boli schválené a my to máme už zazmluvnené s poisťovňami," uviedol Petko. Pripomenul, že dali verejný prísľub ministerke zdravotníctva, že tieto peniaze použijú na úpravu platov lekárov a sestier, čo ďalej platí.

Prezident ANS zdôraznil, že podľa informácií, ktoré majú k dispozícií z dnešného rána, viac ako 85 percent nemocníc združených v asociácii, od 1. apríla tohto roka zvýšilo platy sestrám. V každom zariadení to však bola iná úroveň. Zvyšné zdravotnícke zariadenia vraj zatiaľ informácie neposkytli.

Petko, ktorý je riaditeľom Nemocnice s poliklinikou Sv. Jakuba v Bardejove n. o. konkretizoval, že platy sestrám v ich nemocnici zvýšili v priemere o 180 eur. Tie sa určite budú meniť, vylučuje však, aby sa zdravotné sestry v tejto nemocnici vrátili k mzdám, aké mali pred 1. aprílom," povedal riaditeľ nemocnice.

"Vrátime úväzky sestrám tak, ako ich mali pred aprílom 2012 a budú mať vyššie platy, ako pred týmto dátumom. To viem zdravotným sestrám garantovať," uzavrel riaditeľ.

Asociácia chce s ministerstvom zdravotníctva otvoriť aj ďalšie témy. Podľa Petka však nepôjde len o platy, ale aj o tvorbu štátneho rozpočtu na rok 2013, budovanie urgentných príjmov, či platby za diagnózu. V neposlednom, rade chcú riešiť aj problematiku vzdelávania zdravotných sestier a posilnenia ich kompetencií.