Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Múzeum SNP chystá úvodnú konferenciu k projektu Otvorený depozitár

Na archívnej snímke budova Múzea Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici. Foto: TASR - Ján Krošlák

Uskutoční sa v dňoch 23. a 24. marca online formou. Rokovacími jazykmi sú slovenčina a angličtina.

Banská Bystrica 18. marca (TASR) – Múzeum Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici pripravuje medzinárodnú konferenciu o modernizácii múzejných depozitárov a podmienkach ich sprístupňovania verejnosti, ktorá je úvodným podujatím k projektu Otvorený depozitár. Uskutoční sa v dňoch 23. a 24. marca online formou. Rokovacími jazykmi sú slovenčina a angličtina. TASR o tom informovalo vedenie múzea.

"Téma otvorených depozitárov, ktorej sa klasická muzeológia donedávna venovala okrajovo, sa v súčasnosti stáva aktuálnou. Preto sme pre širokú múzejnú obec pripravili túto konferenciu. Chceme ňou na medzinárodnej úrovni otvoriť odbornú diskusiu o potrebe ochrany a možnostiach sprístupňovania múzejných depozitárov. Projekt Otvorený depozitár získal grant z Islandu, Lichtenštajnska a Nórska v sume 999.357 eur prostredníctvom grantov EHP a štátneho rozpočtu SR," konštatoval generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev.

Podľa neho medzi návštevnícky najatraktívnejšie patria dnes rôzne spôsoby "otvárania depozitárov", a to od príležitostného sprevádzania návštevníkov cez aranžované sprístupňovanie neinterpretovaných zbierok, až po vytváranie špeciálnych otvorených depozitárov, v ktorých sa kombinuje ochranná funkcia s prezentačnou.

Konferenciu múzeum organizuje spoločne s Katedrou etnografie a muzeológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Viac informácií možno nájsť na www.muzeumsnp.sk alebo na sociálnej sieti.