Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Rezort vnútra a Linka detskej istoty pripravili brožúru o kyberšikane

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nakoľko je kyberšikanovaním ohrozená každá cieľová skupina, odborníci prevencie kriminality rezortu vnútra a Linky detskej istoty zostavili množstvo užitočných rád a tipov, uviedol rezort.

Bratislava 20. mája (TASR) - V súčasnej dobe digitalizácie, ktorá si vyžaduje i neustále využívanie sociálnych sietí a internetu, narastá nový nebezpečný fenomén správania – kyberšikanovanie. Ministerstvo vnútra (MV) SR v spolupráci s Linkou detskej istoty, a v súčinnosti s odborníkmi z oblasti práva a psychológie, vytvorili kompletný informačný materiál s radami a tipmi, ako na kyberšikanu reagovať, kde hľadať pomoc a ako sa toto patologické správanie prejavuje. TASR o tom informoval tlačový odbor MV SR.

Rezort vnútra uviedol, že v mnohých prípadoch ide o opakované a úmyselné prenasledovanie, vydieranie, obťažovanie, ohováranie, znevažovanie či vyhrážanie sa prostredníctvom mobilov, tabletov a počítačov. "Nakoľko je kyberšikanovaním ohrozená každá cieľová skupina, odborníci prevencie kriminality rezortu vnútra a Linky detskej istoty zostavili množstvo užitočných rád a tipov k tejto problematike," poznamenali z ministerstva.

Zámerom je poskytnutie prehľadu a odpovedí na otázky, aký je rozdiel medzi šikanovaním a kyberšikanovaním, čo je nebezpečné prenasledovanie a nebezpečné elektronické obťažovanie, či čo sa stane, ak niekto neoprávnene zverejní cudzí, hoci pravdivý, no intímny a citlivý obsah? Materiál sa zaoberá aj odpoveďami na otázky, prečo sa niekto stane agresorom, alebo čo robiť v prípade, že sa niekto stane obeťou a na koho sa obrátiť.

Cieľom brožúry je podľa ministerstva tiež povzbudiť občanov, aby sa nebáli vyhľadať pomoc. V rámci osobného kontaktu sa dozvedia potrebné informácie a budú nasmerovaní na subjekty, ktoré poskytujú pomoc a podporu. Materiál je dostupný na stiahnutie na webe ministerstva. Prostredníctvom informačných kancelárií pre obete trestných činov bude distribuovaný viac ako 330 spolupracujúcim subjektom/partnerom.