Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Import

Na MZ SR odovzdali petíciu za zachovanie ZZS v správe nemocnice

Zuzana Zvolenská Foto: TASR/Štefan Puškáš

NsP v Myjave v správe Trenčianskeho samosprávneho kraja končí v novembri po 33 rokoch s prevádzkovaním ZZS.

Myjava 3. októbra (TASR) – Zástupcovia petičného výboru odovzdali v utorok (1. 10.) na Ministerstve zdravotníctva (MZ) SR petíciu občanov 17 miest a obcí Myjavského okresu za zachovanie záchrannej zdravotnej služby (ZZS) v správe Nemocnice s poliklinikou (NsP) Myjava. Podľa hovorcu Myjavy Mareka Hrina je na nej viac ako 8000 podpisov na 397 podpisových hárkoch.

"Súčasťou petície boli aj písomné podporné stanoviská Regionálnej lekárskej komory v Trenčíne a Regionálnej komory sestier a pôrodných asistentiek. V sprievodnom liste petície od Združenia miest a obcí myjavského regiónu jeho členovia zastúpení predsedom Pavlom Halabrínom konštatujú, že aktuálne rozhodnutie ministerstva o prideľovaní staníc záchrannej služby súkromným firmám je v rozpore s programovým vyhlásením vlády a žiadajú ministerku Zuzanu Zvolenskú o prehodnotenie súčasného rozhodnutia," priblížil Hrin.

NsP v Myjave v správe Trenčianskeho samosprávneho kraja končí v novembri po 33 rokoch s prevádzkovaním ZZS. Víťazom výberového konania sa stala súkromná spoločnosť Life Star Emergency, s. r. o., Limbach, primátor mesta hovorí o nelogickom kroku ministerstva zdravotníctva a rozkrádaní verejných zdrojov. Ambulancia ZZS zamestnáva päť vodičov - sanitárov, päť záchranárov so špecializáciou v odbore anestéziológia a intenzívna medicína a jedného lekára anestéziológa. ZZS patrí medzi ziskové zložky NsP Myjava a v roku 2012 vykázala zisk takmer 130.000 eur, z ktorého financovali iné oddelenia nemocnice nevykazujúce zisk.

Podľa hovorkyne MZ SR Zuzany Čižmárikovej výberové konanie bolo v súlade so zákonom, všetky termíny i podmienky výberového konania boli riadne dodržané. Je dôležité uvedomiť si, že do výberového konania sa môžu prihlásiť rovnako štátni, ako aj súkromní poskytovatelia ZZS, ministerstvo nemôže diskriminovať žiadnych účastníkov.

"Na základe kritérií hodnotenia žiadostí, ktoré boli v súlade so zákonom, uspela ako najlepšia spoločnosť LSE - Life Star Emergency, s.r.o., Limbach. Zároveň je veľmi dôležité poznamenať, že nie je správne, ak nemocnice financujú neziskové oddelenia svojich zdravotníckych zariadení peniazmi, ktoré získavajú na prevádzkovanie ZZS. Tieto finančné prostriedky by sa totiž mali vracať späť do systému ZZS, teda do systému rýchlej zdravotníckej pomoci," doplnila Čižmáriková.