Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

CESTOVATELIA POZOR: Pri besnote treba byť obozretný aj v zahraničí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Besnota je akútne zápalové ochorenie centrálneho nervového systému. Najčastejšie ide o prenos psami, mačkami, líškami a netopiermi.

Banská Bystrica 28. septembra (TASR) - Témou tohtoročného Svetového dňa boja proti besnote je Besnota: fakty, nie strach. Svetový deň boja proti besnote pripadá na 28. septembra, výročie úmrtia zakladateľa lekárskej mikrobiológie a imunológie Louisa Pasteura, ktorý ako prvý pripravil vakcínu proti besnote. TASR na to upozornila Jana Kerlik z oddelenia epidemiológie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici. Na Slovensku je situácia v prípade besnoty priaznivá, cestovatelia tak môžu mať falošný pocit bezpečia, že je to tak aj v iných krajinách. Väčšina európskych krajín je označených za „krajiny bez besnoty“, vrátane Českej republiky či Rakúska.

„Od roku 1994 sa u nás každoročne uskutočňuje orálna vakcinácia líšok proti besnote. Za ostatné roky sa úsilie sústredilo na oblasti susediace s Poľskom a Ukrajinou, ktoré každý rok evidujú prípady tejto nákazy. Od roku 2007 sa zároveň plní národný program pre eradikáciu besnoty, ktorý zahŕňa povinnú identifikáciu, registráciu, ako i povinné očkovanie proti besnote u domácich vnímavých zvierat,“ konštatovala Kerlik.

Podľa nej posledný prípad besnoty u nás bol evidovaný v roku 1990 po pohryzení mačkou v okrese Rožňava. Naposledy bolo u zvierat zaznamenaných v roku 2015 päť prípadov besnoty u uhynutých líšok v okrese Poprad a Stará Ľubovňa.

„Bezprostredne po uhryznutí podozrivým zvieraťom je dôležité rýchle lokálne ošetrenie rany. Odporúča sa jej vymytie veľkým množstvom vody a mydla niekoľko minút s následnou aplikáciou 70-percentného alkoholu, prípadne jódového roztoku. Dôležité je okamžite vyhľadať lekára, ktorý aplikuje očkovaciu látku proti besnote,“ zdôraznila Kerlik.

Besnota je akútne zápalové ochorenie centrálneho nervového systému. Najčastejšie ide o prenos psami, mačkami, líškami a netopiermi.

Proti besnote sa dá pred vycestovaním do rizikových krajín zaočkovať. Podľa údajov Európskeho centra pre prevenciu a kontrolu chorôb v rokoch 2006 až 2019 bolo v európskych krajinách zaznamenaných 18 prípadov besnoty súvisiacich s cestovaním. Všetky prípady skončili úmrtím.