Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Import

Na exkurzii v múzeu Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláši

Expozícia Janka Kráľa v múzeu J. Kráľa v Liptovskom Mikuláši Foto: Júlia Milanová

Prváci Gymnázia P.U. Olivu z Popradu boli na exkurzii v múzeu J. Kráľa v Liptovskom Mikuláš. Mesto bolo významným strediskom Štúrovcov, preto hlavnou témou prehliadky boli Štúrovci, ale aj Jánošík.

Poprad 30. marca (TASR) - Prváci Gymnázia P.U. Olivu z Popradu boli na exkurzii v múzeu Janka Kráľa v Liptovskom Mikuláš. Liptovský Mikuláš bol významným strediskom Štúrovcov, preto hlavnou témou prehliadky boli Štúrovci, ale aj Jánošík.
Múzeum je umiestnené v evanjelickej fare, kde pôsobil ako kňaz M.M. Hodža a kde bol založený v roku 1844 kultúrno-osvetový spolok Tatrín. Jeho úlohou bolo vzdelávať najchudobnejších ľudí, cieľom bolo tiež uzákonenie spisovnej slovenčiny. Práve na tejto fare sa štyri roky tajne stretávali členovia spolku. Dozvedeli sme sa aj, že 10. mája 1848 boli v terajšom sídle múzea spísané Žiadosti slovenského národa, prvý slovenský národnopolitický program.
Mesto Liptovský Mikuláš má veľmi bohatú históriu. Veľkými písmenami sa do histórie mesta zapísal aj slávny slovenský zbojník Jánošík, ktorý bol v Liptovskom Mikuláši popravený v roku 1713. O popravách a mučeniach v 16. – 17. storočí sme sa dozvedeli zaujímavosti v mučiarni múzea, kde boli vystavené rôzne nástroje a pomôcky potrebné na mučenie. V Liptovskom Mikuláši sa narodil aj významný slovenský národný buditeľ, predstaviteľ romantizmu a jeden z najvýznamnejších a najradikálnejších básnikov štúrovskej generácie Janko Kráľ. V múzeu sme mohli lepšie nahliadnuť do jeho života.
V múzeu sa študentom veľmi páčilo. Dozvedeli sa zaujímavosti z histórie slovenského národa, ale aj to, aké dôležité udalosti sa odohrali v minulosti v Liptovskom Mikuláši.

Júlia Milanová, 1. AG, Gymnázium P. U. Olivu Poprad