Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Import

Na Galapágoch objavili potomkov vyhynutých druhov korytnačiek

Ilustračná foto. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Predpokladá sa, že predkov nájdených korytnačiek zavliekli na ostrov Isabela piráti alebo lovci veľrýb.

Quito 1. februára (TASR) - Na ekvádorskom súostroví Galapágy objavili 30 obrovských korytnačiek, ktoré sú sčasti potomkami dvoch vyhynutých druhov. Jedna z nich je príbuznou samca menom Osamelý George, niekdajšieho symbolu Galapág, ktorý uhynul v roku 2012, informovala v sobotu agentúra AP.

Vzácne korytnačky objavili členovia ochranárskej expedície v okolí najväčšej galapágskej sopky Wolf nachádzajúcej sa na ostrove Isabela. Podľa ich zistení ide o krížencov žijúcich a vyhynutých korytnačích druhov.

Jedna z nich - mladá samica - je priamym potomkom druhu Chelonoidis abingdonii, ktorý žil na galapágskom ostrove Pinta. Posledným známym jedincom tohto druhu bol samec Osamelý George (Lonesame George), ktorý uhynul v júni 2012 vo veku vyše 100 rokov.

V prípade ďalších 11 samcov a 18 samíc objavených v oblasti sopky Wolf ide o potomkov druhu Chelonoidis niger, ktorý pôvodne žil na ostrove Floreana.

Predpokladá sa, že predkov nájdených korytnačiek zavliekli na ostrov Isabela piráti alebo lovci veľrýb. Tam sa privezení jedinci skrížili s miestnymi korytnačími druhmi.

Galapágy ležia 906 kilometrov západne od pevninského Ekvádoru. Sú na zozname Svetového dedičstva UNESCO ako územie so vzácnou flórou a faunou, ktorá inšpirovala Charlesa Darwina k vytvoreniu evolučnej teórie.

Odhaduje sa, že na Galapágoch stále žije 20.000-25.000 obrovských korytnačiek. Na ostrovoch pôvodne žilo 15 príbuzných korytnačích druhov, minimálne štyri sa už považujú za vyhynuté.