Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Na gymnáziá a odborné školy sa pôjde ťažšie

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Drozd

Poslanci Národnej rady SR dnes totiž schválili vládnu novelu zákona o odbornom vzdelávaní.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Cesta na gymnáziá a stredné odborné školy s maturitou bude od septembra 2014 komplikovanejšia. Poslanci Národnej rady (NR) SR dnes totiž schválili vládnu novelu zákona o odbornom vzdelávaní.

Podľa nej budú gymnáziá prijímať len žiakov, ktorí na konci druhého polroka ôsmeho ročníka a na konci prvého polroka deviateho ročníka nemali priemer známok horší ako 2,0. Podmienku budú musieť žiaci dodržať aj v druhom polroku deviatky. Do priemerného prospechu sa nemajú zarátavať známky z výchovných predmetov. Na odborných školách s maturitou budú mať zelenú len žiaci, ktorých známky nepresiahli priemer 2,75. Okrem toho budú musieť záujemcovia o gymnáziá aj odborné školy splniť podmienky prijímacieho konania.

Norma umožní tiež získať nižšie stredné vzdelanie na odbornej škole žiakom, ktorí ukončili základnú školu v nižšom ako deviatom ročníku. Rezort školstva chce novelou zvýšiť záujem žiakov základných škôl o štúdium na stredných odborných školách a podporiť štúdium v odboroch, ktoré sú požadované trhom práce, avšak v súčasnosti majú nízky počet absolventov.

Novela má zmeniť aj mechanizmus stanovenia počtu tried prvých ročníkov stredných škôl, ktoré sú financované normatívom z rezortu školstva. Po novom má tento počet určovať samosprávny kraj vo všeobecne záväznom nariadení. To má vychádzať z regionálnej stratégie výchovy a prognóz o vývoji trhu práce. Podľa schváleného pozmeňovacieho návrhu Juraja Blanára (Smer-SD) majú byť pri určovaní počtu tried zohľadňované viaceré merateľné kritériá. Zákon ďalej dáva ministerstvu školstva kompetenciu v určitých prípadoch rozhodnúť o navýšení počtu tried.