Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Import

Na parížskom Pamätníku holokaustu sa objavili namaľované červené dlane

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Červené dlane sa objavili aj na desiatke ďalších miest vrátane škôl a škôlok v parížskej historickej štvrti Marais, kde žije mnoho Židov, uviedol starosta mestskej časti Ariel Weil.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Paríž 14. mája (TASR) - Na Pamätník holokaustu v Paríži neznámy páchateľ v noci na utorok namaľoval grafity v podobe červených dlaní. Incident odsúdili predstavitelia miestnych Židov a samospráva mesta podala trestné oznámenie. TASR informuje podľa správy tlačovej agentúry AFP.

"Múr spravodlivých pri Pamätníku šoa (holokaustu) bol v noci vandalsky poškodený," uviedla parížska starostka Anne Hidalgová a označila to za "neospravedlniteľný čin".

Na pamätníku v centre Paríža postavenom na počesť osôb, ktoré zachránili Židov pred prenasledovaním počas nacistickej okupácie Francúzska v rokoch 1940 až 1944, sa našlo približne 20 symbolov "krvavých" rúk. Francúzsko si 14. mája pripomína výročie prvého veľkého zatýkania Židov nacistami v roku 1941.

Ako "opovrhnutiahodný" označil tento čin na sociálnej sieti X predseda Zastupiteľskej rady židovských inštitúcií vo Francúzsku (CRIF) Yonathan Arfi. Únia židovských študentov vo Francúzsku (UEJF) odsúdila tento akt ako "podporu masakra Židov".

Červené dlane sa objavili aj na desiatke ďalších miest vrátane škôl a škôlok v parížskej historickej štvrti Marais, kde žije mnoho Židov, uviedol starosta mestskej časti Ariel Weil.

Francúzsko má najväčšiu židovskú populáciu zo všetkých krajín mimo Izraela a USA, ako aj najväčšiu moslimskú komunitu v Európe.

Od útoku palestínskeho militantného hnutia Hamas na južný Izrael zo 7. októbra 2023 a od odvetnej kampane židovského štátu v Pásme Gazy v nasledujúcich mesiacoch je Francúzsko v stave vysokej pohotovosti v súvislosti s antisemitskými prejavmi.

Údaje francúzskeho ministerstva vnútra ukázali od 7. októbra do konca roku 2023 "výrazný nárast" trestných činov a priestupkov "spáchaných z dôvodu etnickej príslušnosti, národnosti, rasy alebo náboženstva", čo je dvakrát viac ako v rovnakom období predchádzajúceho roku. Hoci tieto údaje neboli rozdelené podľa náboženstva alebo etnickej príslušnosti, CRIF v januári zverejnila údaje, podľa ktorých sa počet antisemitských činov zvýšil štvornásobne.

Študenti začiatkom mája nakrátko obsadili významné univerzity vrátane elitnej parížskej inštitúcie Sciences Po v nadväznosti na protesty na amerických vysokých školách proti vojne v Pásme Gazy. Niektorí študenti si namaľovali ruky načerveno, čo označili za výzvu na zastavenie paľby.