Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Import

Na podporu učiteľov vystúpi skupina Para či herečka Zuzana Kronerová

Foto: TASR/Michal Svítok

Svojimi prejavmi ho uvedú študenti, učitelia, a tiež absolventka GJH, herečka Zuzana Kronerová.

Bratislava 2. decembra (TASR) - Študenti z bratislavského Gymnázia Jura Hronca zorganizovali koncert na podporu svojich učiteľov, ktorý odštartuje v pondelok (3.12.) o 14.00 h. Svojimi prejavmi ho uvedú študenti, učitelia, a tiež absolventka GJH, herečka Zuzana Kronerová. Akciu prídu podporiť skupiny Para, Puding pani Elvisovej a Konečná verzia, no tiež spisovatelia Monika Kompaníková a Ivan Štrpka.

"Účasťou na tomto podujatí všetci ukážu, že im nie je ľahostajná situácia v slovenskom školstve," povedala študentka GJH Tatiana Hudecová, ktorá TASR informovala o podujatí.

Program na Spojenej škola Novohradská, ktorej súčasťou je GJH, bude v pondelok prebiehať už dopoludnia. Od 10.00 h v škole premietnu rôzne filmy, predstaví sa školské divadlo a rozbehne sa výstava najoriginálnejších fotografií fotografického krúžku. S pedagógmi sa študenti stretnú aj pri scénickom čítaní Chalupkovho Kocúrkova, v ktorom sa vystriedajú rôzni čitatelia. Poslucháči budú mať možnosť vyjadriť svoj názor v diskusii. Vystúpi aj hudobná skupina Akelek Blues Band a Tatiana Hudecová. Záujemcovia si zas zahrajú volejbal proti učiteľom.


Herečka Zuzana Krónerová
Foto: TASR/Tomáš Halász

Informáce o zneužívaní študentov na štrajk


O 13.30 h popoludní otvorí Novohradská brány aj pre študentov z iných škôl a širokú verejnosť. Záujemcovia sa po príchode budú môcť podpísať pod oficiálne Prehlásenie študentov podporujúcich štrajk a protesty učiteľov, v ktorom proklamujú, že všetkých protestných akcií sa zúčastnili z vlastnej vôle a iniciatívy bez akéhokoľvek donucovania, organizovania, usmerňovania alebo zneužívania zo strany učiteľov. Premiér Robert Fico (Smer-SD) totiž po piatkovom (30.11.) proteste asi tisícky študentov a učiteľov pred Úradom vlády SR vyhlásil, že má informácie o zneužívaní študentov. "Máme informácie o zneužívaní študentov na tento účel. Je zlé, ak niekto umelo vťahuje deti do tohto problému," povedal v piatok premiér.

Rodičia žiakov z bratislavskej Spojenej školy Novohradská napísali premiérovi a ministrom školstva a financií pred niekoľkými dňami otvorený list, v ktorom bránia požiadavky učiteľov a nepedagogických zamestnancov v školách. Zamestnanci školy plánujú od utorka (4.12.) pokračovať v neobmedzenom štrajku.

Najbližšie rokovania školských odborárov s vládou SR by sa mali uskutočniť v pondelok (3.12.). Štrajk školských zamestnancov je od stredy (28.11) prerušený, líder školského odborového zväzu však v sobotnej diskusnej relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy vyhlásil, že ak s vládou nedospejú do budúcej stredy (5.12.) k dohode, štrajk alebo protesty obnovia.