Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Na území operácie Štít Eufratu zabili tureckých vojakov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Operáciu Štít Eufratu, zacielenú proti extrémistickej organizácii Islamský štát a sýrskym kurdským bojovníkom, spustilo Turecko v roku 2016.

Ankara 25. júla (TASR) - Dvaja tureckí vojaci boli zabití a dvaja ďalší zranení v regióne na severe Sýrie, ktoré Ankara vojensky obsadila s cieľom zabrániť, aby sa na územie Turecka dostali džihádisti a kurdskí povstalci. Napísala o tom agentúra AFP, citujúca z nedeľného tweetu tureckého ministerstva obrany.

Ministerstvo tweetovalo, že "teroristi" v sobotu v oblasti, kde prebieha cezhraničná operácia Štít Eufratu – južne od turecko-sýrskych štátnych hraníc – napadli turecké vojenské vozidlo. Rezort obrany však neuviedol, ku ktorej organizácii či skupine uvedení teroristi patrili.

Operáciu Štít Eufratu, zacielenú proti extrémistickej organizácii Islamský štát a sýrskym kurdským bojovníkom, spustilo Turecko v roku 2016. Na území, kde operácia prebieha, ležia napríklad sýrske mestá Džarábulus a al-Báb, obe blízko hraníc Sýrie s Tureckom.

Za teroristickú skupinu napojenú na kurdských separatistov, ktorí v Turecku vedú povstanie už od roku 1984, považuje Ankara napríklad Sýrske kurdské milície Oddiely ľudovej sebaobrany (YPG).