Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Import

Nadšenci offroadu sa stretli v Brezne

Foto: Nikola Kokiová/TASR

Celkovo sa offroadového zjazdu zúčastnilo viac ako tridsať súťažiacich z celého Slovenska.

Brezno 16. novembra (TASR) – Počas uplynulého víkendu sa v Brezne, v mestskej časti Lúčky, konal offroadový zjazd. Podujatie bolo určené pre motorky, štvorkolky a terénne autá. Od deviatej hodiny rannej prichádzali do areálu Enduro súťažiaci z celého Slovenska. Otvorenie podujatia sprevádzal hromadný štart všetkých zúčastnených áut a štvorkoliek. Nasledovali tri kolá Minitrophy okruhu, ktoré tvorili súvislý prejazd. Na trati boli pre zúčastnených pripravené špeciálne úseky ako SUV alebo EXTREM. Po dojazdení a krátkej obednej prestávke nasledoval rýchlostný pretek Mini Trial. Štart na tomto okruhu bol dobrovoľný. Po skončení oficiálneho programu bol areál sprístupnený všetkým záujemcom, ktorý tu mohli absolvovať voľnú jazdu. Trať bola dlhá štyri kilometre a absolvovanie jedného okruhu trvalo približne tridsať minút.Podvečer organizátori vyhlásili výsledky. Ocenení boli traja najrýchlejší súťažiaci rýchlostného okruhu. Taktiež sa vyhodnocovali kategórie ako Najkrajšie či Najviac prevrátené auto.

Večerný program pokračoval v horskom hoteli Hydros v Krpáčove, kde bola pre návštevníkov pripravená recepcia a filmová produkcia. Pre záujemcov bolo vybavené aj ubytovanie. Štartovné na jedno auto bolo devätnásť eur. V cene bol zahrnutý aj guláš a pivo. Tento rok sa podujatie tešilo veľkému záujmu. Celkovo sa offroadového zjazdu zúčastnilo viac ako tridsať súťažiacich z celého Slovenska. „Veľký počet prítomných áut nás milo prekvapil, no súčasne aj zaskočil. Museli sme mu prispôsobiť podmienky jazdenia,“ konštatoval organizátor podujatia Lukáš Kolenička. O dobrej organizácii podujatia svedčí aj spokojnosť súťažiach. „Trať je skvelá, pocity po dojazdení sú fantastické. Teším sa na voľnú jazdu,“ opísal svoje pocity bezprostredne po dojazdení Martin Fáber.
Offroad je pretek, ktorého sa zúčastňujú terénne automobily, ktoré vďaka svojej konštrukcii dokážu jazdiť nielen po ceste, ale aj v ťažkom teréne. Majú vyšší podvozok a pohon všetkých štyroch kolies. Vo výbave týchto áut nesmie chýbať navijak, ktorý slúži ako pomocný prvok pri uviaznutí auta v teréne. „Priateľov bahna“, ako sa medzi sebou priaznivci offroadu nazývajú, z roka na rok pribúda aj na Slovensku.



Nikola Kokiová, Katolícka univerzita Ružomberok