Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Takmer tretina obyvateľov planéty má nadváhu, tvrdí nová štúdia

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najvyšší podiel je na Blízkom Východe a severnej Afrike, kde nadváhou trpí takmer 60 percent mužov a 65 percent žien.

Londýn 29. mája (TASR) - Takmer tretina svetovej populácie je v súčasnosti obézna alebo má nadváhu; žiadna krajina nebola podľa novej globálnej analýzy schopná za posledné tri desaťročia obezitu obmedziť. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Vedci zistili, že viac než dve miliardy ľudí trpia nadváhou alebo obezitou. Najvyšší podiel je na Blízkom Východe a severnej Afrike, kde nadváhou trpí takmer 60 percent mužov a 65 percent žien. V Spojených štátoch žije zhruba 13 percent svetového obyvateľstva s nadváhou, čo je najviac v jednej krajine. India a Čína sa na svetovej tučnote podieľajú dovedna 15 percentami.

"Je to dosť ponuré," povedal Christopher Murray z Inštitútu pre zdravotné merania a hodnotenie na Washingtonskej univerzite, ktorý štúdiu viedol. So svojimi kolegami preskúmal viac než 1700 štúdií zahŕňajúcich 188 krajín v období rokov 1980-2013.

"Keď sme zistili, že ani jedna krajina nezaznamenala významný pokles obezity, napovie vám to, aká vážna je táto výzva," doplnil Murray.

Tvrdí, že existuje silná väzba medzi príjmom a obezitou. Keď ľudia bohatnú, ich miery sa začnú zväčšovať. Vedci si tiež podľa jeho slov všimli, že rast obezity sprevádza aj nárast ochorení, ktoré sú s ňou spojené, ako je cukrovka a rakovina pankreasu.

Štúdiu dnes zverejnil on-line časopis Lancet, financovala ju Nadácia Billa a Melindy Gatesovcov.