Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Najlepším vedcom za minulý rok sa stal Fedor Gömöry zo SAV

Zo slávnostného vyhlásenia Vedec roka SR 2014 v Bratislave 12. mája 2015. Na snímke ocenenie Vedec roka 2014 získal Fedor Gömöry z Elektronického ústavu SAV v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podujatie sa uskutočnilo za prítomnosti prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý zdôraznil, že Slovensko potrebuje úspešné príbehy vedcov.

Bratislava 12. mája (TASR) - Za výnimočné výsledky v oblasti vedy dnes ocenili piatich slovenských výskumníkov. Ocenenia si prevzali v rámci slávnostného vyhlásenia 18. ročníka súťaže Vedec roka SR 2014. Podujatie sa uskutočnilo za prítomnosti prezidenta SR Andreja Kisku, ktorý zdôraznil, že Slovensko potrebuje úspešné príbehy vedcov.

"Je dôležité vyzdvihovať výnimočné výsledky," uviedol na úvod svojho príhovoru Kiska. Podľa jeho slov práve tvorivá práca vedcov zásobuje našu spoločnosť poznaním a dáva jej rásť. Často sa však podľa prezidenta stáva, že zabúdame na nevyhnutnosť pripomínať si špičkových vedcov. "Aj v malej krajine dokážu vznikať veľké a fantastické nápady. Máme byť na čo hrdí, vedu treba podporovať," zdôraznila hlava štátu.

Najlepším vedcom za rok 2014 sa stal Fedor Gömöry z Elektrotechnického ústavu Slovenskej akadémie vied (SAV). Ocenenie dostal za výskum v oblasti magnetických polí. Podľa jeho slov veda na Slovensku sa pomaly zlepšuje. "Keď potrebujete robiť vedu teoretickú, tak sa už dá na Slovensku robiť celkom dobre. Keď potrebujete robiť nové technológie, tak vďaka štrukturálnym fondom sa to už začína rozbiehať," priblížil. Pozitívom podľa jeho slov je, že do slovenskej vedy prichádza čoraz viac mladých ľudí.



Najlepšou vedkyňou sa minulý rok sa stala Lucia Kučerová z Ústavu experimentálnej onkológie SAV. Kučerová dostala ocenenie za výsledky vo výskume vlastností nádorových kmeňových buniek a bunkovej terapii agresívnych ľudských metastatických nádorov.

V kategórii Osobnosť roka v oblasti technológií si ocenenie prevzal Sergej Hloch z Fakulty výrobných technológií Technickej univerzity v Košiciach. V kategórii Osobnosť roka v programoch EÚ získal ocenenie Pavol Miškovský z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach.


Najlepším mladým vedcom sa stal Ľubomír Švorc z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.

Podujatie zorganizovalo Centrum vedecko-technických informácií SR, Slovenská akadémia vied a Zväz slovenských vedeckotechnických spoločností.