Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

Najviac zahraničných Slovákov sa v rodnom jazyku učí v Maďarsku

Ilustračná snímka Foto: TASR/Štefan Puškáš

Ďalej nasleduje Srbsko, Rumunsko a Poľsko.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Najviac zahraničných Slovákov sa vo svojom rodnom jazyku učí v Maďarsku (3600), Srbsku (3062), nasleduje Rumunsko (494) a Poľsko (153). Národnostné školy, kde sa deti krajanov môžu učiť po slovensky, sú aj v Chorvátsku či na Ukrajine. Vyplýva to zo Správy o stave vzdelávania Slovákov žijúcich v zahraničí a o postavení slovakistiky na univerzitných pracoviskách, kde pôsobia vyslaní lektori slovenského jazyka a literatúry.

Ministerstvo školstva na tieto školy vysiela slovenských lektorov. V školskom roku 2011/2012 pôsobilo na zahraničných základných a stredných školách 12 učiteľov slovenčiny. Na Ukrajine boli piati, v Maďarsku štyria, v Rumunsku dvaja, jeden lektor bol aj vo Francúzsku. Lektori sú do zahraničia vysielaní na základe medzinárodných bilaterálnych dohôd medzi ministerstvami oboch krajín.

„Aj keď záujem o vzdelávanie v slovenskom jazyku prejavujú krajania i v ďalších európskych štátoch, väčšinou je realizované na princípe dobrovoľnosti vo víkendových školách, jazykových krúžkoch či prostredníctvom krajanských organizácií," uviedol minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD). Ide podľa neho o také destinácie, ktoré boli pred rokom 1989 cieľom emigračnej vlny, ako napríklad USA, Argentína, Kanada či Austrália, ale aj krajiny, kde po roku 1989 odišiel vyšší počet Slovákov z dôvodu pracovných príležitostí. Medzi tieto krajiny patrí napríklad Írsko, Veľká Británia, Nemecko či Rakúsko.

Slovenčina sa vyučuje aj na zahraničných vysokých školách a lektorátoch slovenského jazyka. Podľa spomínanej správy prednášalo v akademickom roku 2011/2012 na univerzitách a inštitútoch v zahraničí celkom 23 lektorov slovenského jazyka a kultúry v 15 krajinách sveta. Slovenčina sa na jednotlivých univerzitách v zahraničí študuje jednak v rámci slovakistiky alebo ako cudzí jazyk, ale aj v rámci interdisciplinárnych štúdií. Vyše 60-ročnú tradíciu vo výučbe slovakistiky majú univerzity v Segedíne, Bukurešti, Ľubľane a Budapešti. Slovenčinu v rôznych formách, úrovniach, stupňoch celkovo v zahraničí študuje 1191 študentov.