Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Import

Napojenie na politiku vylučuje Harabina zo Súdnej rady, tvrdí Kosová

Na snímke Štefan Harabin. Foto: TASR - Jaroslav Novák

O nominácii exministra spravodlivosti Harabina na člena Súdnej rady SR informoval v apríli poslanec za SNS Rudolf Huliak.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 14. mája (TASR) - Napojenie Štefana Harabina na politiku vylučuje jeho prípadnú kandidatúru na člena Súdnej rady. Poukázala na to novozvolená predsedníčka Súdnej rady SR Marcela Kosová na utorkovej tlačovej besede.

Skonštatovala, že aj v zmysle štandardov európskej siete súdnych rád alebo Poradnej rady európskych sudcov pri Európskej komisii člen Súdnej rady nemá mať napojenie na politiku nejaké obdobie predtým, ako sa stane jej členom. "Keďže pán Harabin je napojený na politiku, aj keď bol formálne občiansky kandidát, napríklad na prezidenta, tá podpora niektorých politických strán tam bola, takže podľa mňa toto vylučuje, aby mohol byť členom Súdnej rady, ale je to kompetencia parlamentu, koho nám takto dajú," doplnila.

O nominácii exministra spravodlivosti Harabina na člena Súdnej rady SR informoval v apríli poslanec za SNS Rudolf Huliak. Na Harabinovi sa podľa jeho slov dohodli poslanci SNS spolu so šéfom SNS Andrejom Dankom. Poslanec Národnej rady SR Tibor Gašpar (Smer-SD) vtedy podotkol, že zhodnúť sa v koalícii na Harabinovej nominácii bude problematické.