Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Import

Nápojový koncern PepsiCo zvýšil tržby aj zisk, prekonal očakávania

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Prispel k tomu stabilný dopyt zákazníkov na medzinárodných trhoch, ktorí kompenzovali slabší záujem v USA, čo je hlavný trh firmy.

Purchase 23. apríla (TASR) - Americký nápojový koncern PepsiCo zaznamenal v 1. štvrťroku rast tržieb aj zisku, pričom výsledky spoločnosti prekonali očakávania trhov. Prispel k tomu stabilný dopyt zákazníkov na medzinárodných trhoch, ktorí kompenzovali slabší záujem v USA, čo je hlavný trh firmy. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu RTTNews.

Spoločnosť PepsiCo v utorok zverejnila, že jej čistý zisk dosiahol v 1. štvrťroku 2,04 miliardy USD (1,92 miliardy eur), čo na akciu predstavuje 1,48 USD. Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka vykázala firma zisk 1,93 miliardy USD (1,40 USD/akcia).

V prípade úpravy o mimoriadne položky predstavoval zisk 2,22 miliardy USD alebo 1,61 USD/akcia. Firma tak prekonala očakávania analytikov, ktorí počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 1,52 USD.

Tržby sa v 1. kvartáli zvýšili medziročne o 2,2 % na 18,25 miliardy USD. Aj v tomto prípade firma prekonala očakávania analytikov, ktorí počítali s tržbami na úrovni 18,07 miliardy USD. Podpísali sa pod to najmä zákazníci na medzinárodných trhoch zahrnujúcich napríklad Európu, Čínu a ázijsko-tichomorský trh. Tí zmiernili dôsledky slabšieho záujmu zo strany severoamerických spotrebiteľov, ktorí reagovali na zvyšovanie cien výrobkov firmy. Medzinárodný biznis spoločnosti PepsiCo sa na celkovom objeme tržieb podieľal v minulom roku 40 %.

(1 EUR = 1,0632 USD)