Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

NA SR vznikne kompetenčné centrum pre vysokovýkonnú výpočtovú techniku

Ilustračná snímka. Foto: TASR Michal Svítok

Hlavným cieľom projektov je zabezpečiť koordinovanú a celkovú vysokú úroveň odborných znalostí v Európe a to nielen v oblasti HPC, ale aj v príbuzných odboroch.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Na Slovensku vznikne Národné kompetenčné centrum pre vysokovýkonnú výpočtovú techniku. V rámci projektov EuroCC a CASTIEL bude vytvorená európska sieť 33 národných kompetenčných centier pre High Performance Computing (HPC) – vysokovýkonnú výpočtovú techniku. Projekty majú odstrániť nedostatky v zručnostiach v oblasti HPC a zároveň podporiť spoluprácu a implementáciu najlepších postupov v Európe. TASR o tom informovala hovorkyňa Slovenskej akadémie vied (SAV) Monika Tináková.

Národné kompetenčné centrá budú súčasťou siete EuroCC a budú pôsobiť na lokálnej úrovni s cieľom preskúmať dostupné kompetencie v oblasti HPC a identifikovať vedomostné medzery. "Kompetenčné centrá budú koordinovať odborné znalosti v oblasti HPC na vnútroštátnej úrovni s cieľom uľahčiť prístup k európskym príležitostiam v HPC pre vedeckých a výskumných používateľov, verejný sektor a priemysel. Kompetenčné centrá budú taktiež poskytovať riešenia šité na mieru širokej škále používateľov," povedal riaditeľ Centra spoločných činností SAV Lukáš Demovič.

Výpočtová kapacita bude dostupná akademickým pracoviskám, organizáciám verejnej správy, ale aj malým a stredným podnikom. Vznikne tím expertov, vzdelávací a informačný program, ako aj platformy na využívanie HPC pre slovenský verejný sektor. Centrum tiež umožní budovať ďalšie partnerstvá v európskom HPC ekosystéme. Na vytvorení kompetenčného centra pracuje Centrum spoločných činností SAV – Výpočtové stredisko v spolupráci s Ministerstvom investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

Projekt CASTIEL bude podporovať spoluprácu a výmenu odborných znalostí v celej sieti EuroCC. V rámci projektu bude vytvorená celoeurópska mapa kompetencií, ktorá bude obsahovať informácie o dostupných prostriedkoch, ale aj vedomostných medzerách všetkých kompetenčných centier. "Projekt podporí potenciálnu spoluprácu, výmenu najlepších postupov, zdieľanie vedomostí a odborných znalostí na medzinárodnej úrovni s cieľom odstrániť vedomostné medzery. CASTIEL bude koordinovať aktivity ako workshopy, "twiningové" partnerstvá a pracovné skupiny zamerané na riešenie spoločných otázok," priblížil Demovič.

Hlavným cieľom projektov je zabezpečiť koordinovanú a celkovú vysokú úroveň odborných znalostí v Európe a to nielen v oblasti HPC, ale aj v príbuzných odboroch, ako je napríklad vysokovýkonná dátová analytika či umelá inteligencia.