Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Import

Tretí májový týždeň hostí Bratislava festival Nová dráma

Zuzana Kronerová Foto: TASR/Radovan Stoklasa

V mene divadelníkov pozýva divákov na výberovú prehliadku inscenácií súčasnej drámy, ktoré mali vlani premiéru v slovenských divadlách , čestná riaditeľka festivalu Zuzana Kronerová.

Bratislava 2. mája (TASR) - Tretí májový týždeň sa Bratislava stane dejiskom 8. ročníka festivalu Nová dráma/ New Drama 2012. V mene divadelníkov pozýva divákov na výberovú prehliadku inscenácií súčasnej drámy, ktoré mali premiéru v slovenských divadlách v uplynulom kalendárnom roku, herečka Zuzana Kronerová. "Zmyslom nášho festivalu je, aby vznikali nové hry od nových súčasných mladých moderných autorov," povedala na stretnutí s médiami čestná riaditeľka festivalu, ktorého neoddeliteľnou súčasťou je aj inscenované čítanie finálových textov súťaže Dráma - Trojboj.

Podľa Zuzany Kronerovej nových drám a hier stále nie je dosť. "Som presvedčená, že najmä mladého diváka sa dotknú oveľa viac a silnejšie a naliehavejšie než klasika, ktorá je, samozrejme, fantastická," konštatovala herečka s tým, že si želá, aby festival ďalej otváral nové témy. "Nech prináša a predstavuje nových autorov a vynikajúce nové drámy a nech ich naše divadlá hrajú," poznamenala Kronerová a pripustila, že niektoré divadelné súbory na Slovensku sa snažia uvádzať súčasné texty vo väčšej miere. "Je to najmä Mestské divadlo Žilina, ktoré prináša nové témy, hry a nových autorov, ale je to občas aj Divadlo Astorka a vo veľkej miere to bolo Divadlo a.ha," zhodnotila. Podľa herečky, ktorú v januári ocenili Krištáľovým krídlom za rok 2011 za postavu Violet v inscenácii martinského divadla August na konci Ameriky, by "naše divadlá mali viac uvádzať novú drámu". "Sú krajiny, a je ich väčšina, kde je to milou povinnosťou a radosťou. Divadlá sa priam predháňajú a súťažia o prvenstvo, aby mohli uviesť drámu, ktorá v tom roku vyhrala nejaký súťažný festival," podotkla Kronerová. Na záver vyjadrila želanie, aby nové drámy, ktoré budú predstavené na festivale, ožili aj na javisku.

Festival Nová dráma/New Drama 2012 sa uskutoční od 14. do 19. mája. Inscenácie súčasnej slovenskej a svetovej drámy uvidia diváci v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava, Štúdiu 12, Divadle Aréna, Divadle Astorka Korzo'90, elledanse - dome T&D, KC Dunaj a v Gallerii Cvernovka.