Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Navaľného stíhajú za vytvorenie extrémistickej komunity

Na archívnej snímke z 26 . decembra 2019 ruský opozičný líder Alexander Navaľnyj. Foto: TASR/AP

V prípade účasti v extrémistickej komunite je vyšetrovaných aj niekoľko ďalších osôb vrátane Ľubov Soboľovej, Georgija Alburova, Ruslana Šaveddinova a Viačeslava Gimadiho.

Moskva 28. septembra (TASR) - Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom) začal voči opozičnému politikovi Alexejovi Navaľnému a jeho blízkym spolupracovníkom viesť vyšetrovanie pre podozrenie z vytvorenia extrémistickej komunity a účasť v nej. Informoval o tom v utorok spravodajský web Meduza.io.

Aktérmi prvej kauzy sú samotný Navaľnyj, ako aj Leonid Volkov a Ivan Ždanov.

V prípade účasti v extrémistickej komunite je vyšetrovaných aj niekoľko ďalších osôb vrátane Ľubov Soboľovej, Georgija Alburova, Ruslana Šaveddinova a Viačeslava Gimadiho.

Podľa Sledkomu Navaľnyj najneskôr v roku 2014 vytvoril extrémistickú komunitu "s cieľom vykonávať extrémistické činnosti zamerané na zmenu základov ústavného poriadku v Ruskej federácii, podkopanie verejnej bezpečnosti a integrity štátu". Pridali sa vtedy k nemu aj Volkov a Ždanov.

Na financovanie tejto extrémistickej komunity bolo podľa webovej stránky Sledkomu vytvorených osem neziskových organizácií a na účely "propagácie trestnej činnosti na internete" zasa webové stránky nadácie Fond boja proti korupcii (FBK), regionálnych štábov Navaľného, videokanál na platforme YouTube a účty na rôznych sociálnych sieťach.
Pracovník pretiera farbou graffiti ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného s nápisom Hrdina našej doby 28. apríla 2021 v Petrohrade.
Foto: TASR/AP

Podľa Sledkomu boli aktivity komunity zamerané na diskreditáciu úradov, destabilizáciu situácie v regiónoch, vytváranie verejnej mienky o potrebe násilnej zmeny vlády a "organizovanie a uskutočnenie protestných akcií, ktoré prerastú do nepokojov".

Moskovský mestský súd v júni uznal FBK, Nadáciu na ochranu práv občanov a sieť Navaľného štábov v regiónoch za extrémistické organizácie. Následne rozhodol o zrušení prvých dvoch organizácií.

Iné trestné stíhanie proti Navaľnému, Volkovovi a Ždanovovi bolo začaté vo februári tohto roka na základe podozrenia z vytvorenia neziskovej organizácie, ktorá zasahuje do osobnosti a práv občanov.

Navaľného 2. februára odsúdili na trest odňatia slobody pre porušenie pravidiel probačného dohľadu nariadeného v kauze Yves Rocher, v ktorej bol pôvodne odsúdený ešte v roku 2014 na podmienečný trest.

Navaľnyj si momentálne odpykáva svoj trest vo väzení, Volkov a Ždanov sú v zahraničí, dodal web Meduza.io.