Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

NBÚ vydal 5711 osvedčení na oboznámenie sa s utajovanými skutočnosťami

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Deväť potvrdení bolo na stupeň utajenia vyhradené, 79 na dôverné, 25 na stupeň tajné a jedno potvrdenie vydal úrad na stupeň utajenia prísne tajné.

Bratislava 10. júna (TASR) - Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) vydal minulý rok 5711 osvedčení na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami, z toho 3619 pre ministerstvo obrany. Vyplýva to z jeho správy o činnosti v roku 2022. Vykonávanie bezpečnostných previerok fyzických osôb patrí ku kľúčovým činnostiam úradu.

Oprávnenie na stupeň "dôverné" dostalo 1570 ľudí, na stupeň "tajné" 3614 žiadateľov a na stupeň "prísne tajné" 527.

Vo vzťahu k utajovaným skutočnostiam postupovaným NATO a Európskej únii poskytol úrad navrhovaným osobám 7410 certifikátov, z toho bolo vydaných 3703 certifikátov NATO a 3707 certifikátov EÚ. "Z celkového počtu certifikátov NATO úrad vydal 18 certifikátov NATO ATOMAL, ktoré oprávňujú na prístup k informáciám o strategickom jadrovom odstrašovaní NATO a vydávajú sa úzkemu okruhu osôb," doplnila správa.

NBÚ vydal vlani 47 rozhodnutí, proti 16 sa fyzické osoby odvolali. O dvoch rozhodol úrad autoremedúrou, teda zrušením alebo zmenou pôvodného rozhodnutia.

"Výbor Národnej rady SR na preskúmavanie rozhodnutí NBÚ rozhodol o 18 odvolaniach - 15 z nich zamietol a tri rozhodnutia zrušil," približuje správa. Jedno zostalo ku koncu roka v odvolacom procese. Proti rozhodnutiu výboru eviduje úrad šesť žalôb na Najvyššom súde SR.

Potvrdenie o priemyselnej bezpečnosti získalo v roku 2022 od NBÚ 114 podnikateľov. "Bezpečnostná previerka podnikateľa sa zameriava na získavanie informácií o podnikateľoch, u ktorých vzniká odôvodnený predpoklad, že ich štátny orgán požiada o vytvorenie utajovanej skutočnosti alebo im bude utajovaná skutočnosť postúpená," objasňuje správa. Deväť potvrdení bolo na stupeň utajenia "vyhradené", 79 na "dôverné", 25 na stupeň "tajné" a jedno potvrdenie vydal úrad na stupeň utajenia "prísne tajné".