Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Import

Nemecká vláda schválila žiadosti Fínska a Švédska o vstup do NATO

Fínsky veľvyslanec pri NATO Klaus Korhonen (vľavo) oficiálne podáva generálnemu tajomníkovi NATO Jensovi Stoltenbergovi (uprostred) žiadosť svojej krajiny o členstvo v Severoatlantickej aliancii v Bruseli v stredu 18. mája 2022. Vpravo švédsky veľvyslanec pri NATO Axel Wernhoff. Foto: TASR/AP

Fínsko a Švédsko "dostalo zelenú" od nemeckej vlády len niekoľko hodín po tom, ako tieto severské krajiny oficiálne predložili svoje žiadosti o členstvo v NATO.

Berlín 18. mája (TASR) - Nemecká vláda v stredu schválila žiadosť Fínska a Švédska o vstup do Severoatlantickej aliancie (NATO). Na sociálnej sieti Twitter to oznámil spolkový minister spravodlivosti Marco Buschmann. TASR informácie prevzala od agentúr DPA a Reuters.

"Teší ma, že že Fínsko a Švédsko chcú vstúpiť do NATO. Liberálne demokracie sa zbližujú a NATO sa posilňuje. (Nemecký) vládny kabinet dnes rozhodol o schválení žiadostí o členstvo v Aliancii," napísal na Twitteri Buschmann.

Fínsko a Švédsko "dostalo zelenú" od nemeckej vlády len niekoľko hodín po tom, ako tieto severské krajiny oficiálne predložili svoje žiadosti o členstvo v NATO. Berlín v stredu oficiálne udelil svoj súhlas s prijatím oboch krajín do obrannej aliancie. To umožňuje nemeckému veľvyslancovi pri NATO Rüdigerovi Königovi podpísať dva prístupové protokoly po ukončení interného prijímacieho procesu, vysvetlila DPA.

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier už tiež udelil svoj súhlas na podpísanie všetkých potrebných dokumentov. Ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková ešte predtým uviedla, že proces prijímania Švédska a Fínska do NATO bude rýchly.