Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Import

Nemecký parlament schválil ďalšiu fázu vývoja bojového lietadla FCAS

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rozpočtový výbor Spolkového snemu (Bundestag) súhlasil, aby projekt postúpil do fázy výskumu a vývoja naplánovanej na obdobie 2021-27.

Berlín 23. júna (TASR) - Nemecký parlament v stredu schválil ďalšiu fázu projektu vývoja nového európskeho bojového lietadla ďalšej generácie, známeho pod skratkou FCAS.

Rozpočtový výbor Spolkového snemu (Bundestag) súhlasil, aby projekt postúpil do fázy výskumu a vývoja naplánovanej na obdobie 2021-27. Na projekte Future Combat Air System (FCAS) spolupracujú Nemecko, Francúzsko a Španielsko.

Ďalšie kroky v rámci tohto projektu budú Nemecko podľa AFP stáť takmer 4,5 miliardy eur.

Francúzsko a Nemecko spoločné plány na vývoj tohto lietadla oznámili v roku 2017. Španielsko sa pripojilo neskôr.

Toto bojové lietadlo novej generácie by malo zahŕňať futuristické technológie a od roku 2040 nahradiť v prevádzke stroje Dassault Rafale a Eurofighter Typhoon.

Rozpočtový výbor výdavky na ďalšiu fázu vývoja lietadla však neschválil v takej forme, ako požadovala nemecká ministerka obrany Annegret Krampová-Karrenbauerová, píše na svojej webovej stránke nemecký denník Der Tagespiegel.

Poslanec koaličnej Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Dennis Rohde v stredu povedal, že SDP má v súvislosti s projektom "množstvo otázok" a žiadala "jasné podmienky v súvislosti s ďalším postupom", píše AFP.