Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Nemecko žiada sankcie voči Iránu pre policajné násilie počas protestov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Mahsa Amíníová zomrela 16. septembra, tri dni po tom, ako ju mravnostná polícia zadržala v Teheráne za údajné porušenie pravidiel obliekania a zahaľovania vlasov.

Berlín 29. septembra (TASR) - Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková vo štvrtok na sociálnej sieti Twitter uviedla, že sa snaží Európsku úniu primäť k tomu, aby voči Iránu zaviedla sankcie. Ide o reakciu na surové policajné zákroky počas masových protestov, ktoré vyvolalo úmrtie mladej Kurdky Mahsy Amíníovej. TASR informuje podľa správy AFP

"V rámci EÚ robím všetko, čo dokážem, aby sa prijali sankcie voči tým v Iráne, ktorí bijú ženy na smrť a strieľajú demonštrantov v mene náboženstva," napísala Baerbocková na Twitteri.

Obušky a slzotvorný plyn podľa nej vonkoncom nie sú prejavom moci. "Toto násilie zo strany systému v Iráne hovorí o čírom strachu. Tí, čo vládnu ohlušujúcim násilím, sa ničoho neboja viac, než žien, ktoré spoločne pozdvihnú svoj hlas," dodala.

Vyzvala tiež iránske úrady, aby brutálny postup voči protestujúcim okamžite zastavili. Berlín si v tejto veci už predvolal iránskeho veľvyslanca.

Mahsa Amíníová zomrela 16. septembra, tri dni po tom, ako ju mravnostná polícia zadržala v Teheráne za údajné porušenie pravidiel obliekania a zahaľovania vlasov. Podľa aktivistov ju bili do hlavy obuškom a hlavu jej udreli o kapotu vozidla. Polícia však tvrdí, že zomrela prirodzenou smrťou. Podľa ľudskoprávnej skupiny Iran Human Rights (IHR) so sídlom v nórskom Osle si zásahy bezpečnostných síl voči demonštrantom doposiaľ vyžiadali 75 obetí.