Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Import

Nemecký odborník: Koronavírus XBB.1.5 sa stane v Európe dominantným

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Subvariant omikronu XBB.1.5 bol objavený vlani v októbri a je nákazlivejší než všetky predošlé verzie koronavírusu, približuje DPA.

Berlín 7. januára (TASR) - Nový podtyp koronavírusového variantu omikron, ktorý dostal označenie XBB.1.5, by sa mohol v Európe a Nemecku rozšíriť už v priebehu niekoľkých nastávajúcich týždňov, domnieva sa Hajo Zeeb z Leibnizovho epidemiologického ústavu v nemeckom meste Brémy. Napísala o tom v sobotu agentúra DPA.

Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) v Spojených štátoch odhaduje, že už v súčasnosti je podtyp XBB.1.5 zodpovedný za takmer polovicu všetkých nových infekcií v USA.

"S prognostickou istotou možno povedať, že tento variant sa stane dominantným variantom aj v našej krajine," nechal sa počuť uvedený nemecký odborník.

Subvariant omikronu XBB.1.5 bol objavený vlani v októbri a je nákazlivejší než všetky predošlé verzie koronavírusu, približuje DPA. Zatiaľ je však len málo informácií o tom, aké nebezpečné je ochorenie spôsobované týmto novým koronavírusom, upozorňuje Richard Neher, šéf bakteriologického výskumného tímu z univerzity vo švajčiarskom meste Bazilej.

Zatiaľ je XBB.1.5 najčastejší na severovýchode Spojených štátov, ale začína rýchle prevládať už aj inde, dopĺňa Neher.

Znepokojenie nad novým koronavírusovým podtypom vyjadril tento týždeň aj nemecký minister zdravotníctva Karl Lauterbach. "Dúfajme, že sa nám podarí prežiť zimu ešte skôr, než sa tu tento nový variant rozšíri," dúfa nemecký politik.