Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Import

Plochu pri zastávkach pod Mostom SNP v Bratislave čaká revitalizácia

Na archívnej snímke Most SNP. Foto: TASR Jakub Kotian

Verejný priestor vedľa podmostia Mosta SNP tvorí spolu so svojím okolím frekventovanú zónu uprostred rušného dopravného trojuholníka v centre mesta.

Bratislava 23. marca (TASR) - Nevyužívanú plochu pri zastávkach pod bratislavským Mostom SNP čaká revitalizácia. Pribudnúť má viacero prvkov zelene, zelená stena a betónové kvádre sa vďaka drevenému obloženiu zmenia na lavičky pre pohodlnejšie čakanie na autobusový spoj. TASR o tom informovala Marcela Glevická z mestského Metropolitného inštitútu Bratislavy (MIB).

Verejný priestor vedľa podmostia Mosta SNP tvorí spolu so svojím okolím frekventovanú zónu uprostred rušného dopravného trojuholníka v centre mesta. "V priamej blízkosti autobusových zastávok sa nachádza nenápadná betónová plocha, ktorá vzhľadom na svoj momentálny stav nie je využívaná. MIB spoločne s oddelením tvorby mestskej zelene magistrátu hlavného mesta spustili obnovu tohto miesta," priblížila Glevická.

Cieľom revitalizácie je vrátiť charakter funkčného a príjemného verejného priestoru, ktorý má slúžiť na krátkodobý pobyt ľudí čakajúcich na autobusové spoje, alebo využívajúcich služby sídliace v okolitých budovách Dopravného podniku Bratislavy (DPB). Betónové kvádre budú očistené a doplnené o drevené prvky slúžiace na sedenie. Pribudne k nim aj mestský mobiliár. K povrchovým úpravám dôjde redukciou zámkovej dlažby. Zbytočne spevnené plochy budú nahradené trávnikom. Pribudnú aj trvalkové záhony a dreviny.

V priestore ostane zachovaná socha Zem-žena od Ľudmily Cvengrošovej, zároveň má podľa MIB vzniknúť jednoduchá kovová konštrukcia na budove DPB, ktorá vďaka popínavej zeleni vytvorí zelenú stenu. "Ďalšou zmenou je rozšírenie sadovej jamy stromu pri schodisku z Mosta SNP a jeho následné nasvietenie v poslednej fáze projektu," poznamenala Glevická s tým, celá revitalizácia bude realizovaná v priebehu jari.