Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Import

Aj v New Yorku vyhlásili chrípkovú pohotovosť, majú 20.000 chorých

Foto: TASR/AP

Chrípka v USA už dosiahla úroveň epidémie, v uplynulom týždni zaznamenali zvýšenú chrípkovú aktivitu v deviatich z desiatich regiónov USA

New York 13. januára (TASR) - Guvernér štátu New York vyhlásil v sobotu chrípkovú pohotovosť.

V štáte registrujú túto sezónu už takmer 20.000 prípadov chrípky. To je vyše štvornásobok počtu 4400 prípadov z celej minulej sezóny, ktoré laboratórne testy potvrdili ako pozitívne.

Nariadenie guvernéra Andrewa Cuoma pozastavuje na mesiac platnosť zákona, ktorý povoľuje lekárnikom očkovať výlučne ľudí od 18 rokov veku. Lekárnici tak budú môcť zaočkovať pacientov aj vo veku od šesť mesiacov do 18 rokov. Informovala agentúra Associated Press.

Chrípka v USA už dosiahla úroveň epidémie, v uplynulom týždni zaznamenali zvýšenú chrípkovú aktivitu v deviatich z desiatich regiónov USA, s výnimkou Juhozápadu a Kalifornie, informovalo v piatok Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC).

V Bostone majú desaťnásobne vyšší počet prípadov chrípky ako vlani, starosta Thomas Menino vyhlásil chrípkovú pohotovosť už v stredu, uviedla agentúra Reuters.

v Pennsylvánii, v Lehigh Valley nemocnici na predmestí Allentownu zriadili stan pre ľudí, ktorí prichádzajú s menej ťažkou formou chrípky.
Foto: TASR/AP
V štáte Illinois sa 24 nemocníc borí s prílevom pacientov s chrípkou a museli posielať domov ľudí, ktorí prišli na pohotovosť, zatiaľ čo v Pennsylvánii, v Lehigh Valley nemocnici na predmestí Allentownu zriadili stan pre ľudí, ktorí prichádzajú s menej ťažkou formou chrípky.

Túto sezónu zomrelo na chrípku už 20 detí v porovnaní s 34 za celú chrípkovú sezónu rokov 2011-2012 a 282 úmrtiami počas veľmi zlej sezóny rokov 2009-2010.

Katolícka arcidiecéza v Bostone vyzvala veriacich, ktorí sú chorí, aby zostali doma a išli do kostola až keď vyzdravejú.