Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Import

New York si pripomenul 20. výročie bombového útoku na WTC

Na archívnej snímke z roku 1972 Svetové obchodné centrum v New Yorku (WTC) Foto: TASR/AP Photo

Pri výbuchu nálože v podzemných garážach centra v roku 1993 zomrelo šesť ľudí.

New York 27. februára (TASR) - Americké mesto New York si v utorok pripomenulo 20. výročie prvého teroristického útoku na budovy Svetového obchodného centra (WTC) z roku 1993. Pri výbuchu 600-kilogramovej nálože v podzemných garážach centra vtedy zomrelo šesť ľudí. Informovala o tom agentúra DPA.

Pietny obrad sa konal pri pamätníku útokov z 11. septembra 2001, ktoré si vyžiadali takmer 3000 obetí. Útoky vykonali teroristi prostredníctvom unesených dopravných lietadiel, ktorými narazili do dvojice 110-poschodových mrakodrapov centra, čím spôsobili ich zrútenie. Ďalšie lietadlo atakovalo budovu Pentagónu vo Washingtone.

Minútu ticha podržali zúčastnení o 12.18 h miestneho času (18.18 h SEČ), čo bolo presne dvadsať rokov od explózie, ktorá zabila piatich ľudí vrátane jednej tehotnej ženy. Na ceremónii, počas ktorej prečítali mená obetí, sa zúčastnilo vedenie mesta na čele s primátorom Michaelom Bloombergom.

"Dnes sme sa tu zišli, aby sme si pripomenuli šesť nevinných ľudí, ktorí pred 20 rokmi počas útokov na WTC prišli o život," povedal prezident Národného pamätníka a múzea 11. septembra Joe Daniels. "Ich pamiatku, ako aj pamiatku obetí útokov z roku 2001, zachová tento pamätník s múzeom aj pre nasledujúce generácie," dodal.

Bombový útok z 26. februára 1993 vykonali šiesti islamistickí radikáli, ktorí v podzemných garážach WTC odpálili nálož uloženú v dodávke. Jeden z nich, Chálid Šajch Muhammad, neskôr stál aj za plánovaním teroristických útokov z 11. septembra 2001.