Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

Demek si nedával veľké šance, o draftovaní sa dozvedel kuriózne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Po drafte je bližšie k splneniu ďalšieho veľkého sna, ktorým je štart v NHL.

Košice 25. júla (TASR) – Pre slovenského hokejového útočníka Jakuba Demeka je draft do NHL jeden zo splnených snov. Tým, že si ho vybral klub Vegas Golden Knights zároveň splnil túžbu aj svojmu otcovi, ktorému je najsympatickejší práve klub z Nevady.

„Mal som indície, že dva kluby majú o mňa záujem. Som veľmi šťastný, že to vyšlo," povedal Demek pre TASR. Košický odchovanec je napokon jediný slovenský hokejista, ktorého meno zaznelo vo výbere mladíkov do NHL.

„Draft som sledoval cez internetový stream. Na ňom išiel priamy prenos do 126. miesta a na chvíľu prehodili vysielanie na cyklistiku. Povedal som si, že to až tak nevadí, určite ma vtedy nevyberú. Vtom mi však napísal Šimon Bečár, že ma draftovali," priznal Demek, ktorý dostal ideálny darček k nedeľňajším meninám.

Zlatí rytieri po ňom siahli vo 4. kole z celkového 128. miesta. Klub mal k dispozícii 6 volieb, na Demeka uplatnil štvrtú z nich. Zaujímavosťou je, že Golden Knights draftovali prakticky celú formáciu (jeden brankár, dvaja obrancovia, traja útočníci) a každý z hráčov pochádza z inej krajiny.

„Asi dva týždne pred draftom som mal s nimi asi hodinový pohovor. Aj krátko pred draftom som mal indície, že Vegas a ešte jeden klub majú záujem. Svoje šance pred draftom som však videl na 20 percent, viac nie. Moja rodina aj ľudia okolo mňa tomu verili viac, ale ja až tak nie. Ale všetci mi hovorili, že mám tomu veriť. Myslel som si, že keď už budem draftovaný, tak skôr okolo šiesteho kola. Agent mi tlmočil, že sa im páči, že viem hrať vpredu aj vzadu. Celkom ich zaujalo aj moje hokejové myslenie," prezradil 18-ročný krídelník, ktorý mal v minulosti iný obľúbený tím než Vegas.

„Fandím Chicagu, ale s vedením Blackhawks som nemal pred draftom žiadny kontakt. Sen sa však splnil môjmu otcovi, ktorému sa Las Vegas páči a chce navštíviť toto mesto."

Demekova doterajšia kariéra sa odvíjala na Slovensku. Prešiel mládežníckymi kategóriami HC Košice a v uplynulých dvoch sezónach bol člen projektu slovenskej osemnástky, ktorá pôsobila v druhej najvyššej súťaži aj v juniorskej extralige. Bez ohľadu na draft do NHL však mieril do zámoria. Nedávno podpísal kontrakt s klubom Edmonton Oil Kings, ktorý pôsobí v kanadskej juniorskej súťaži WHL. Vedenie Vegas bola podľa Demeka sympatická aj skutočnosť, že sa svoju kariéru rozhodol nasmerovať do zámoria.

„Áno, aj to zavážilo. Tímy, s ktorými som volal dva dni pred draftom, ocenili, že som sa rozhodol ísť do kanadskej juniorky. Vďaka tomu ma budú mať každý deň na očiach. Momentálne ešte myslím viac na Vegas, no postupne budem viac myslieť na Edmonton, keďže onedlho tam zamierim," povedal pre TASR.

Demek si v sezóne 2020/2021 vyskúšal aj najvyššiu slovenskú súťaž, keď v drese Košíc nastúpil do 12 zápasov. Ešte pred odchodom do zámoria získal skúsenosti aj s mužským hokejom, vďaka čomu by mohol mať výhodu v kanadskej juniorke.

„Myslím si, že to bude viac rozlietané a viac fyzické než mužský hokej. Bude to o korčuľovaní, no aj o fyzickej hre. Vidíme to na MS hráčov do 20 rokov a očakávam, že vo WHL to bude podobné. Tréner Ivan Feneš ma z reprezentácie do 17 rokov vytiahol do ´osemnástky´ a to mi pomohlo v adaptácii na mužský hokej. A vďaka tomu som sa dostal do očí skautov," uviedol Demek.

Na odchod do zámoria sa pripravoval v Košiciach v partii s rovesníkmi a pod vedením kondičných trénerov, ktorých vyhľadávajú aj skúsenejší hráči. O fyzickú pripravenosť na novú súťaž sa neobáva:

„Za sebou mám osemtýždňovú letnú prípravu, počas ktorej som každý deň chodil domov zničený. Po tejto stránke som dobre pripravený. Zameral som sa na silu a výbušnosť, keďže to mi trošku chýba. Potom sme mali testy, na ktorých sa ukázalo, že som nabral svalovú hmotu a ubudol mi nejaký tuk."

Po drafte je bližšie k splneniu ďalšieho veľkého sna, ktorým je štart v NHL. Svoju najbližšiu hokejovú budúcnosť však spája s klubom z Edmontonu vo WHL, ktorá by mu mala pomôcť na ceste k vytúženému snu. „Pokúsim sa o to. Uvidíme, či to bude o rok, o dva, o tri. Všetko záleží na mne, na mojej sezóne a prístupe k tréningom a zápasom."


Voľby Vegas Golden Knights v drafe 2021:


Zach Dean (Kan./útočník/30. miesto)
Daniil Čajka (Rus./obranca/38.)
Jakub Brabenec (ČR/útočník/102.)
Jakub DEMEK (SR/útočník/128.)
Artur Čolač (Ukr./obranca/190.)
Carl Lindbom (Švéd./brankár/222.)