Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Nicholsonová dá podnet na preverenie dotácie pre agrousadlosť

Na archívnej snímke europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová. Foto: TASR - Jakub Kotian

Hoci bol príspevok poskytnutý na rozvoj vidieckeho turizmu, usadlosť nie je registrovaná ako ubytovacie zariadenie, uvádza v odôvodnení svojho podnetu Ďuriš Nicholsonová.

Bratislava 19. mája (TASR) – Poslankyňa Európskeho parlamentu (EP) Lucia Ďuriš Nicholsonová sa obrátila na Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) i Národný úrad pre OLAF, aby preverili poskytnutie vyše 775-tisícovej dotácie Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) pre športovo-rekreačný areál v obci Podhorie v Štiavnických vrchoch. Europoslankyňa je podľa dostupných informácií presvedčená o dôvodnosti podozrenia na subvenčný podvod i porušenie environmentálnych predpisov.

"Hoci bol príspevok poskytnutý na rozvoj vidieckeho turizmu, usadlosť nie je registrovaná ako ubytovacie zariadenie," uvádza v odôvodnení svojho podnetu Ďuriš Nicholsonová. Poukazuje tiež na fakt, že areál je umiestnený v lokalite, ktorá je súčasťou územia európskeho významu NATURA 2000, pričom medzi činnosti, ktoré negatívne zasahujú do takejto oblasti, patrí aj výstavba.

"Z uvedených skutočností je zrejmé, že ide len o predstieranie funkčnosti agroturistického ubytovacieho zariadenia a v tejto veci teda existuje dôvodné podozrenie na subvenčný podvod i porušenie platných právnych úprav v oblasti starostlivosti o životné prostredie," uvádza europoslankyňa, ktorá pripomína, že v slovenských médiách sa píše aj o prepojení usadlosti na poslanca Martina Borguľu zo Sme rodina.

Dotknutý politik pre TASR akékoľvek prepojenie vylúčil, čím zároveň odôvodnil aj ignorovanie Ďuriš Nicholsonovej podnetu. "Nemám záujem vidieť podnet, pretože uvedená nehnuteľnosť so mnou nijako nesúvisí," zdôraznil.