Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Import

Farage nebude kandidovať v predčasných voľbách do britského parlamentu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Všeobecne sa predpokladá, že konzervatívci v nadchádzajúcich voľbách po 14 rokoch pri moci prehrajú s opozičnými labouristami.

Londýn 23. mája (TASR) - Jeden z iniciátorov vystúpenia Británie z EÚ - Nigel Farage, ktorý je čestným predsedom pravicovej Reformnej strany, - vo štvrtok oznámil, že nebude kandidovať v predčasných voľbách do Dolnej snemovne britského parlamentu.

Informovala o tom agentúra AFP, ktorá pripomenula, že voľby sa budú konať 4. júla.

V statuse na sieti X Farage napísal, že pomôže Reformnej strane v kampani. Podľa jeho názoru však momentálne nie je čas, aby "šiel ďalej".

Všeobecne sa predpokladá, že konzervatívci v nadchádzajúcich voľbách po 14 rokoch pri moci prehrajú s opozičnými labouristami.

Farage si myslí, že obe tieto strany majú nezáživné politické programy a jedine Reformná strana "má radikálnu agendu, ktorá je potrebná" v záujme skoncovania s "úpadkom v tejto krajine".

Labouristi v prieskumoch vedú pred konzervatívcami o asi 20 percent už viac než rok a pol. Niektorí ich predstavitelia však upozorňujú, že tento náskok nemusia vo voľbách potvrdiť, pretože mnohí voliči sú nerozhodnutí.

Konanie predčasných volieb oznámil britský premiér Rishi Sunak v stredu.

"Teraz nastal pre Britániu moment, aby si zvolila svoju budúcnosť," vyhlásil Sunak v krátkom príhovore po mimoriadnom zasadnutí vlády. Spomenul v ňom úspechy svojho kabinetu a povedal, že sa bude usilovať získať dôveru a hlas každého občana. Britská vláda oznámila, že parlament rozpustia 30. mája.

Labouristická strana ešte pred vystúpením Sunaka oznámila, že je pripravená na voľby. Jej líder Keir Starmer minulý týždeň prisľúbil "obnovu Británie" a načrtol prvé kroky, ktoré by labouristi podnikli v prípade volebného víťazstva. V stredu vyhlásil, že júlové hlasovanie bude "šancou na zmenu k lepšiemu".