Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Import

Pri útoku ozbrojencov v Nigérii zahynulo 21 civilistov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Ide o posledný zo série násilných bojov o pastviská a práva na vodné zdroje medzi miestnymi farmármi a kočovnými pastiermi z etnika Fulani.

Lagos 7. augusta (TASR) - Dvadsaťjeden dedinčanov zahynulo pri útoku ozbrojencov na dediny v štáte Kaduna v severnej časti Nigérie. Ide o posledný zo série násilných bojov o pastviská a práva na vodné zdroje medzi miestnymi farmármi a kočovnými pastiermi z etnika Fulani.

Informovala o tom v piatok tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na miestnu políciu.

Miestni vodcovia kmeňov však uviedli, že počas štvrtkových útokov na päť odľahlých dedín zahynulo až 33 ľudí.

Ozbrojenci na motocykloch, údajne z kmeňa Fulani, podľa správy zaútočili na dediny v prevažne kresťanskom okrese Zangon Kataf a strieľali do ľudí, ktorí utekali zo svojich domovov.

Podľa hovorcu štátnej polície Mohammeda Jalingeho sa útoky odohrali aj napriek nepretržitému zákazu vychádzania v tejto oblasti, ktoré bolo zavedené v dôsledku násilných zrážok medzi oboma stranami.

Tie sa za posledné týždne zintenzívnili a nárast vrážd prinútil štátne orgány, aby iniciovali proces prímeria. Toto úsilie však nebolo úspešné a do oblasti nasadili vojakov a policajtov, ktorí mali dohliadať na dodržiavanie zákazu vychádzania, aby predišli ďalším útokom.

Severozápadná Nigéria už roky zažíva násilnosti medzi súperiacimi komunitami, sporiacimi sa o pozemky či dobytok, nájazdy ozbrojených zločineckých gangov i odvety za ne zo strany milícií sformovaných z dedinčanov.

Odhaduje sa, že od roku 2011 zahynulo pri nepokojoch v regióne približne 8000 ľudí a ďalších 200.000 bolo vysídlených.