Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Import

Vyšla nová reprezentatívna publikácia o Nitre

Neorenesančná budova bývalej radnice v centre Nitry. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Novú publikáciu o Nitre verejnosti slávnostne predstavia v sobotu 18. mája v nitrianskej Synagóge.

Nitra 4. mája (TASR) – Mesto Nitra sa môže pochváliť novou reprezentatívnou publikáciou vydanou pri príležitosti 1150. výročia príchodu sv. Cyrila a Metoda na územie Veľkej Moravy, ktoré si pripomíname v tomto roku.


Kniha s názvom „Nitra - Objav miesto, zaži príbeh“ predstavuje súčasnosť Nitry predovšetkým prostredníctvom fotografií, ale aj cez poetické texty. Vďaka fotografiám môže čitateľ spoznať nevšedné pohľady na známe lokality, ale aj dosiaľ nepovšimnuté zákutia a detaily mestskej architektúry.

„Hoci koncepcia publikácie je zameraná na fotografickú stránku mesta, jej neoddeliteľnou súčasťou sú aj texty, ktorých cieľom bolo poeticky charakterizovať minulosť i súčasnosť Nitry, hrdiacej sa titulom najstaršieho slovenského mesta. Texty, ktoré uvádzajú fotografie, sú aj v anglickej mutácii,“ uviedla Ľudmila Synaková z Mestského úradu.

Novú publikáciu o Nitre verejnosti slávnostne predstavia v sobotu 18. mája v nitrianskej Synagóge. Obsah publikácie zostavil autorský kolektív zložený prevažne z pracovníkov útvaru propagácie a cestovného ruchu mesta Nitra a prizvaných odborníkov.

„Autorom poetického textu je riaditeľ Ponitrianskeho múzea Anton Števko a autormi fotografií sú nitrianski fotografi. Kniha sa do predaja dostane začiatkom júna a bude si ju možné kúpiť v turisticko-informačnom centre Nitrianskeho informačného systému (NISYS). Tvorcovia tejto reprezentatívnej knižnej publikácie veria, že si nájde čestné miesto nielen v knižniciach Nitranov, ale aj u radov návštevníkov a obdivovateľov tohto mesta, ktorí do Nitry zavítajú a chcú si na pamiatku niečo odniesť,“ dodala Synaková.