Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Import

Vedenie FN v Nitre nemá záujem riešiť situáciu na detskej klinike

Tvrdia to lekári. Prednostka zabielila v zdravotnej dokumentácii malého pacienta údaj o nežiaducej reakcii po podaní lieku.

Nitra 8. novembra (TASR) – Situácia lekárov detskej kliniky v nitrianskej Fakultnej nemocnici (FN) sa oproti predchádzajúcim týždňom nezmenila. Prednostka kliniky Alena Ďurišová, ktorej odvolanie žiada ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská i riaditeľ nemocnice Jozef Valocký, zostáva naďalej vo svojej funkcii. Prednostka zabielila v zdravotnej dokumentácii malého pacienta údaj o nežiaducej reakcii po podaní lieku.

Zákon vymazanie údajov zo zdravotnej karty neumožňuje. Lekárka Zuzana Pechočiaková, ktorá bola po upozornení na bielenie údajov preradená do príjmovej ambulancie, má stále zákaz práce na lôžkovom oddelení a okresané ordinačné hodiny jej špecializovanej detskej reumatologickej  ambulancie, jedinej v Nitrianskom kraji.  Lekárom, ktorí sa bývalej primárky detskej kliniky zastali, odobrali osobné príplatky. „Tento stav stále pretrváva, vôbec nič sa nezmenilo. A predpokladám, že sa ani nezmení, pretože nie je politická vôľa niečo riešiť,“ skonštatoval predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský, lekár detskej kliniky FN Nitra. Riaditeľ nemocnice Valocký je poslancom Národnej rady SR za stranu Smer-SD.

Prednostku môže z funkcie odvolať len dekanka Fakulty sociálnych vied a zdravotníctva Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre Eva Sollárová. Napriek žiadosti ministerky zdravotníctva i riaditeľa nemocnice tak doteraz neurobila. Podľa vlastného vyjadrenia nemá problém prednostku odvolať, ak bude presvedčená, že v nej nemá záruku garanta vzdelávania študentov fakulty. „Okrem odbornej by mal garant poskytnúť študentom aj morálnu garanciu,“ domnieva sa Visolajský. Predpokladá, že dekanka prednostku nebude mať záujem odvolať a spolu s vedením nemocnice sa spolieha na to, že záujem o celú kauzu postupne opadne. Samotná prednostka kliniky tvrdí, že zvažuje svoj odchod z nitrianskej nemocnice a pôjde pracovať tam, kde o jej prácu majú záujem. „Toto počúvame už niekoľko rokov. Pani prednostka je v dôchodkovom veku, nič jej predsa nebráni odísť,“ skonštatoval Visolajský. Zatiaľ je však situácia taká, že odchádzajú ostatní lekári z detskej kliniky. „Za zhruba päť rokov odišlo vyše 20 lekárov, pritom bežná fluktuácia na takomto oddelení je päť – šesť lekárov. Dôvodom odchodov bola práve osoba prednostky kliniky. Mám informácie, že niektorí z lekárov by sa do nemocnice chceli vrátiť, no nie za súčasných pomerov.“

Podľa Visolajského kauza bielenia údajov v zdravotnej dokumentácii pacienta poškodzuje dobré meno celej detskej kliniky a malo by byť v záujme vedenia nemocnice ju vyriešiť a z porušenia zákona vyvodiť dôsledky. Krajský prokurátor v Nitre na základe prerokovania veci s generálnym prokurátorom rozhodol o vydaní pokynu na začatie konania Okresnej prokuratúre v Nitre na základe medializovaných informácií týkajúcich sa liečby novorodenca a následnom zásahu do jeho zdravotnej dokumentácie vo Fakultnej nemocnici v Nitre. Ide o konanie z podozrenia z prečinu ublíženia na zdraví a o podozrení z falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky. Na porušenie zákona o zdravotnej starostlivosti poukázala aj kontrola Ministerstva zdravotníctva SR. „Pritom práve ministerstvo v polovici októbra deklarovalo, že doktorke Pechočiakovej neverí. Kontrola potvrdila, že hovorí pravdu. Doteraz sa jej však nikto ani len neospravedlnil,“ povedal Visolajský.