Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Import

NKÚ: Rezort práce informoval o pandemickej pomoci dostatočne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rezort práce bol lídrom v poskytovaní finančnej pomoci pre podnikateľské subjekty v objeme takmer 2,5 miliardy eur.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) urobil kontrolu na štyroch ministerstvách, ktoré vypracovali schémy pomoci na zmiernenie dosahov pandémie. Minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) oboznámil Výbor Národnej rady (NR) SR pre sociálne veci so závermi správy NKÚ. Rezort práce bol lídrom v poskytovaní finančnej pomoci pre podnikateľské subjekty v objeme takmer 2,5 miliardy eur. NKÚ tvrdí, že rezort práce napriek veľkému náporu žiadostí o príspevok poskytol pomoc ľuďom včas, transparentne a dostatočne informoval o podmienkach. Informovalo o tom v pondelok ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR).

Doplnilo, že NKÚ vykonal kontrolu na MPSVR, ministerstve hospodárstva, ministerstve kultúry a ministerstve dopravy a výstavby. Účelom kontroly v rezorte práce bolo preverenie včasnosti a transparentnosti opatrení na znižovanie negatívnych dosahov pandémie na trh práce v rámci projektu Prvá pomoc.

Ministerstvo práce o pomoci informovalo prostredníctvom tlačových správ na ich webovej stránke a sociálnych sieťach. Zriadili tiež webový portál pomahameludom.sk, kde boli podľa nich prehľadne uverejnené všetky potrebné informácie. NKÚ však odporučil zverejňovať úplné zoznamy schválených a neschválených žiadostí o finančný príspevok.

Priemerná doba vyplatenia finančných príspevkov z rezortu práce bola 12 kalendárnych dní. NKÚ pre zefektívnenie procesov spracovávania žiadostí a urýchlenie poskytovania príspevkov odporúča rozšíriť integráciu informačných systémov verejnej správy, uviedlo ministerstvo práce.

Kontroly robilo aj ministerstvo práce. "Naďalej pokračujeme v kontrolách a budeme pokračovať, ako sme avizovali, do roku 2028," dodal minister práce na pondelkovom výbore NR SR pre sociálne veci.

"Čo sa týka našich dotácií, sme povedali, že skontrolujeme 5 % žiadostí a doposiaľ sme skontrolovali 6 %," doplnil Krajniak. "Asi tretinu neoprávnene vyplatených financií sa nám už podarilo dostať späť," uzavrel.