Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Import

Nová kniha o Štefánikovi obsahuje 25 kópií vzácnych dokumentov

Michal Kšiňan Foto: TASR

Michal Kšiňan predstavuje Štefánikových priateľov, lásky, profesionálny život i osloboditeľskú činnosť. Prináša aj svoj pohľad na vývoj jeho svetonázoru.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Unikátne spracovanú knihu s názvom Milan Rastislav Štefánik dnes predstavili v bratislavskom kníhkupectve Panta Rhei na Poštovej ul. Autorom výpravnej publikácie venovanej jednej z najvýznamnejších postáv slovenských dejín je mladý historik Michal Kšiňan.

"Nejde mi iba o samotnú faktografiu. Snažím sa ponúknuť aj iný pohľad na rôzne aspekty jeho života. Nie je to klasický životopis. Vybral som si niekoľko tém, ktoré sa snažím analyzovať," priblížil exkluzívnu knihu jej 29-ročný autor. "Snažím sa odpovedať nielen na otázku, čo Štefánik robil, ale aj prečo je taký uznávaný, prečo je to slovenský národný hrdina," doplnil historik, ktorý Štefánika prezentuje nielen ako organizátora československých légií, diplomata, astronóma, ale aj ako mladého muža hľadajúceho svoju cestu životom, či nápadníka žien.

Michal Kšiňan predstavuje Štefánikových priateľov, lásky, profesionálny život i osloboditeľskú činnosť. Prináša aj svoj pohľad na vývoj jeho svetonázoru."Pochádzal z veľmi veriacej konzervatívnej evanjelickej rodiny. Potom si začal klásť rôzne provokatívne otázky, začal o tom pochybovať. Nakoniec vieru aj Boha úplne zavrhol, potom sa zase k nemu vrátil. Toto ma veľmi zaujímalo," uviedol pre TASR historik. Kšiňan sa v knihe venuje aj smrti a "posmrtnému" životu Štefánika. "S tým, ako sa narábalo s jeho odkazom počas rôznych režimov v Československu a na Slovensku," doplnil autor, ktorý o Štefánikovi napísal viacero článkov a venoval mu aj dve diplomové a jednu dizertačnú prácu. Jeho kniha však má potenciál zaujať široký okruh čitateľov.

Kto je Michal Kšiňan

Michal Kšiňan (1983) vyštudoval históriu a francúzštinu. Dizertačnú prácu o M. R. Štefánikovi obhájil na parížskej Sorbone a na Historickom ústave SAV, kde aj momentálne pôsobí. V roku 2008 uverejnil ako spoluautor knihu La mémoire conservée du général Milan Rastislav Štefánik dans les archives du Service historique de la Défense. Jej slovenský preklad vyšiel v roku 2009. Získal viacero štipendií a ocenení, medzi inými aj prestížnu cenu Študentská osobnosť Slovenska za rok 2011.
"Snažím sa písať zrozumiteľným spôsobom, nerobím rozdiel, či bude knihu čítať laik alebo vedec," poznamenal historik, ktorý čitateľom dáva možnosť bližšie spoznať jednu z najpopulárnejších osobností slovenských dejín nielen cez texty a veľké množstvo fotografií, ale aj prostredníctvom vzácnych materiálov. Súčasťou knihy je 25 vyberateľných kópií vzácnych dokumentov z fondu Slovenského národného archívu. Medzi nimi je prepis Štefánikovej básne Emílii Chovanovej, ukážka konceptu z jeho diplomovej práce, diplom o udelení štátneho vyznamenania rytiera Čestnej légie, list M. R. Štefánika T. G. Masarykovi či komunikácia československých úradníkov tesne po Štefánikovej smrti.

Prezentácia publikácie, ktorú zorganizovalo vydavateľstvo Albatros Media Slovakia, sa uskutočnila pod záštitou a v prítomnosti Jean-Marie Bruna, francúzskeho veľvyslanca na Slovensku. Ten na adresu Michala Kšiňana okrem iného uviedol: "Ste svojím spôsobom inkarnácia Štefánika, reprezentujete Štefánikovu výnimočnosť."

Popularizačnú publikáciu Milan Rastislav Štefánik prináša na knižný trh v edícii Múzeum v knihe vydavateľstvo Computer Press.