Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Import

Nové odbory na stredných školách majú zvýšiť záujem o odborné štúdium

Ilustračná Foto: TASR

Vo všeobecnosti prevažuje záujem o štúdium na gymnáziách.

Bratislava 16. augusta (TASR) - V nadchádzajúcom školskom roku sa na stredné školy Bratislavského kraja zapísalo 3845 žiakov, z toho 2776 na odborné školy a 1069 na gymnáziá.

Ponuku škôl v pôsobnosti BSK obohatia nové študijné a učebné odbory. "Chceme zvýšiť záujem uchádzačov o štúdium na našich školách, preto sme vytvorili podmienky na zaradenie nových študijných a učebných odborov. Ide napríklad o služby v cestovnom ruchu, hotelierstve, vychovávateľstve a opatrovateľskej činnosti, ako aj v oblasti mechaniky či elektroniky," priblížil predseda BSK Pavol Frešo.

Ako dodal, "v nasledujúcom školskom roku skúšame aj experimentálne odbory ako predaj a servis vozidiel a manažérstvo kvality v kontrolnom laboratóriu". Predaj a servis vozidiel bude na SOŠ automobilovej J. Jonáša 5 v Bratislave a SOŠ Kysucká 14 v Senci, manažérstvo kvality v kontrolnom laboratóriu na SOŠ chemickej vo Vlčom hrdle v Bratislave.

Vo všeobecnosti majú uchádzači v BSK najväčší záujem o štúdium na gymnáziách so štvorročným, resp. osemročným vzdelávacím programom. Na stredných odborných školách prevažuje záujem o odbory ekonomické, hotelierstvo, obchod a služby, pedagogické vedy, umenie a umelecko-remeselná tvorba. Najmenší záujem je o odbory strojárstva a ostatnej kovospracúvacej výroby, chemické odbory, spracovanie dreva, textil a odevníctvo.